İşçiler elbette ek zam isteyecek! TÜİK enflasyonuna razı edemezsiniz
Fabrikalar ayakta…
Sendikalar ayakta…
İşçiler ayakta…
Sebep maaş zamları…
Bekaert işçisi grevi yaptı, hakkını aldı. Görkemli bir direnişti. Vali Seddar Yavuz başta olmak üzere kent de işçinin emekçinin yanında oldu.
Kartonsan’da ise durum biraz daha değişik. Kartonsan işçisinin direnişi sürüyor. Ama işveren de geri adım atmadı. Bana göre işverenin gücü stoklardan geliyor. Stoklar bittiğinde işçilerin eli daha da güçlenecek. O zaman işin seyri değişecektir.
ÜRETİMDEN GELEN GÜÇ
Bu tabloyu her yılın sonunda ve yeni yılın başında farklı farklı fabrikalarda görüyoruz. Sendikal mücadele böyle bir şey, ücret mücadelesi böyle bir şey… İşçiler üretimden gelen güçlerini kullanıyorlar. Ama bu kez yeni bir durum da var. Sendikal mücadele ile bir de ek zam isteyenler var.
Haklılar.
Bu noktada Tüpraş eylemi sendikanın geri adımı nedeniyle işçiler için hayal kırıklığı noktasına geldi. Ama pes etmeyenler ve mücadeleyi yükseltenler var. Şimdi bir yeni mücadele daha var.
LASTİK İŞ DE EYLEME BAŞLADI
Lastik-İş Sendikası; Brisa, Pirelli, Prometeon, Goodyear İzmit ve Adapazarı fabrikalarında çalışan yaklaşık 5 bin işçi için yüzde 25 ek zam istedi. İşverenin sendikanın zam talebine olumlu cevap vermemesi üzerine eylem kararı alındı.
Neden böyle oluyor?
İşveren ile işçiler neden karşı karşıya geliyor. Ortada bir sözleşme varken neden anlaşamıyorlar?
Sorunun kaynağı belli…
SORUN TÜİK’İ VERİLERİNDE
Sıkıntı TÜİK rakamlarında…
TÜİK’in verilerine göre 2022’nin son 6 aylık enflasyonu yüzde 15,4…
Haliyle bu rakam tepki çekiyor. Hükümet de bu tabloyu yetersiz buldu ki asgari ücrete yüzde 55, memur ve emekliye yüzde 30 oranında zam yaptı. Böyle bir yerde işçinin yüzde 15 zam alması düşünülemez.
Bu noktadan hareketle Lastik İşçisi de toplam yüzde 40 zam istiyor. Yani yüzde 25 ek zam istiyor.
Haklılar da…
OCAKTA ENFLASYON YÜZDE 6,65
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
Bakın ücretlinin geliri, enflasyonun arkasından koşmak zorunda kalıyor. Ocak ayının enflasyon rakamları açıklandı.
TÜİK'e göre enflasyon Ocak 2023'de yıllık bazda yüzde 57,68, aylık bazda ise yüzde 6,65 oldu. O çevrelerde beklenti yüzde 3.5 civarındaydı. Ama neredeyse iki katı olmuş.
Detaylı söylemek gerekirse;
TÜİK'in açıkladığı verilere göre TÜFE'deki değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,45 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ocak ayında 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 72,45, yurt içi üretici fiyatları yüzde 125,53 arttı
ENAG’A GÖRE TABLO DAHA AĞIR
Ama daha ağır yorum da var
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 121,62, ocak ayı artışını ise yüzde 9,26 olarak açıkladı.
Tabi tüm bunların ötesindeki gerçeklik dar gelirli için gıda enflasyonunun çok yüksek olması. Gıda enflasyonu yüzde 150 civarında…
Zeytinin peynirin fiyatı bir yılda 3’e katlandı.
Hadi bıraktım gıda enflasyonunu… TÜİK’e de baksanız, ENAG’a da baksanız şu an aynı yorumu yapmak mümkün: Alım gücü eriyor. Hal böyle olunca da ek zam talebi de meşru hale geliyor.
TÜİK ENFLASYONUNA İŞÇİLERİ RAZI EDEMEZSİNİZ
Dönelim Lastik İş Sendikasına…
Sendika bu gerçekler ışığında zam taleplerinin yerine gelmemesi nedeniyle tüm fabrikalarda Cuma günü saat 16.00’da alkış eylemleri başlattı. Alkış eyleminin ardından işveren ek zam ile ilgili adım atmazsa eylemlerin dozu artacak.
Takip edeceğiz…
***
Buradan işverenlere şunu söylemek isterim, elbette ortada bir sözleşme var ve onun maddeleri var. Ancak bir de gerçek var. İşçileri TÜİK enflasyonuna razı edemezsiniz. Bu mümkün değil. İşçiler elbette ek zam isteyecekler. O yüzden tavrınızı buna göre geliştirin
Adem Turgut/özgürkocaeli