Yurt Ücretleri Hangi İllerde Ne Kadar?

Yurt Ücretleri Hangi İllerde Ne Kadar?
Büyükşehirlerde yurt ücretleri cep yakıyor. Aylık 25 bin TL'den başlayan tek kişilik oda fiyatları, kiralarla yarışıyor. Oda-kahvaltı hizmeti sunan bazı yurtlarda öğle ve akşam yemeği bulunmazken, çamaşır yıkama ise ücretli.

Sabah’tan Betül Alakent'in haberine göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, KYK'da yer bulamayan öğrencilerin velileri özel yurt arayışına girdi. Biz de üniversitelerin yoğun olduğu şehirlerdeki yurt fiyatlarını inceledik ve özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yurt fiyatlarının kiralarla yarıştığını gördük.

İstanbul’da tek kişilik bir odada konaklamanın bedeli aylık 20 bin TL’den başlıyor ve bazı özel üniversitelerde bu rakam 80 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kimi yurtlar peşin ödeme isterken, kimileri 10-12 aylık taksit seçenekleri sunuyor. Ancak konaklama süresi genellikle 9 ay ile sınırlı. Yaz döneminde ise ek ücret talep ediliyor.

En Pahalı Şehir: İstanbul

Yurt ücretlerinde en yüksek fiyatlar İstanbul’da görülüyor. Örneğin, Beşiktaş’taki bir kız yurdunda sadece kahvaltı dahil tek kişilik oda aylık 35 bin TL. Bu fiyata elektrik, su ve internet dahil. Ancak çamaşır yıkama için makine başına 55 TL ek ücret alınıyor. Aynı bölgede bir erkek yurdunda ise iki kişilik oda fiyatı kahvaltı dahil 24 bin TL. Ancak mutfak olmadığından, öğrenciler çevredeki restoranlara yönlendiriliyor.

2+1 Dairelerden Daha Pahalı

İstanbul Avcılar’da bir yurtta tek kişilik oda fiyatı 26-27 bin TL arasında değişirken, iki kişilik oda fiyatı 19 bin 500 TL ile 22 bin 500 TL arasında. Oda büyüklüğüne göre fiyatlar değişiyor ve iki kişilik odaların banyo-tuvaletleri ortak kullanılıyor. Yurt, sadece oda-kahvaltı hizmeti sunuyor. İstanbul’un nispeten daha uygun kiralı semti Esenyurt'ta ise tek kişilik oda fiyatı 25 bin 500 TL'den başlıyor. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil. Ancak bölgede 2+1 kiralık daireler 15 bin TL’den bulunabiliyor.

Beyoğlu Halıcıoğlu'nda peşin ödeme ile çalışan bir yurtta, iki kişilik odaların fiyatı 225 bin TL, dört kişilik odalar ise 210 bin TL. Yurt sadece kahvaltı sunuyor ve 4 taksit imkânı sunulan odalar yüzde 10 vade farkıyla satılıyor.

Ankara ve İzmir’de Durum Ne?

Ankara’da tek kişilik oda fiyatları 20-25 bin TL, iki kişilik odalar ise 16-20 bin TL arasında değişiyor. Yurtlar İstanbul’a kıyasla daha uygun fiyatlı. Çoğu yurtta sabah, öğle ve akşam yemeği sunuluyor. Ancak çamaşır yıkama ücreti 30-60 TL arasında değişiyor.

İzmir’de tek kişilik oda fiyatı 20 bin TL’den başlıyor. Özel üniversitelere yakın yurtlarda fiyatlar 40 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu yurtlarda kahvaltı ve akşam yemeği sunuluyor, bazıları ise okula servis hizmeti de veriyor. Bu hizmetler genellikle fiyata dahil.

En Uygun Yurtlar: Konya

Konya’da tek kişilik oda fiyatı 15-17 bin TL arasında. İki kişilik odalar 13-15 bin TL, üç kişilik odalar 9-11 bin TL, dört kişilik odalar 7-8 bin TL, altı kişilik odalar ise 5-6 bin TL arasında değişiyor. 6 gün kahvaltı sunulurken, Pazar günleri kahvaltı verilmiyor. Akşam yemeği ise öğrencilere sunulan mutfaklarda hazırlanabiliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.