Deprem Risk Haritası Yenilendi: Hangi İller Yüksek Risk Taşıyor? İşte En Tehlikeli Bölgeler
Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye genelindeki deprem risk haritası yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar, hangi bölgelerin yüksek risk altında olduğunu merak ederken, güncellenen harita ve uzmanların görüşleri ışığında riskli bölgeler belirlendi. Peki, Türkiye'de hangi iller deprem riski taşıyor? İşte birinci, ikinci ve üçüncü derece deprem riskine sahip iller…
Birinci Derece Riskli Bölgeler
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
İstanbul (1 ve 2. bölge), Tekirdağ, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Ağrı ve Çorum.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, Kastamonu, İstanbul’un bazı bölgeleri, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Yüksek Risk Taşıyan Bölgeler
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgelerine dair açıklamalarda bulundu. "Büyük deprem bekliyor musunuz?" sorusuna Tüysüz, "Elazığ'da 2020 depremi ve 6 Şubat depremlerinin ardından bu bölgedeki fay hatlarının stresinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyoruz" dedi. Ancak Tüysüz, Bingöl ve çevresinde dikkatli olunması gerektiğini belirterek, özellikle Bingöl kuzeyinde yer alan Yedisu segmentinin 7'nin üzerinde deprem üretebileceğini vurguladı. Erzincan ile Bingöl arasında kalan bu kesim, yüksek risk taşıyan bölgeler arasında gösteriliyor.