Memur zam bekliyor! Enflasyon farkı aylık yansıtılsın

Memur zam bekliyor! Enflasyon farkı aylık yansıtılsın
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur sendikalarından da açıklamalar gecikmedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, düşen alım gücüne vurgu yaparak, “Önceliğimiz Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine çıkması için yapılacak düzenlemedir” dedi. BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ise yaşanan kayıplara dikkat çekerek, “Enflasyon kayıpları 6 ayda bir değil her ay verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Rakamlara göre, aylık olarak enflasyon yüzde 0,04 yıllık ise yüzde 39,59 olarak belirlendi. Yılın ilk 5 ayı için açıklanan enflasyon rakamı ise yüzde 15,26 olarak açıklandı. Kamu çalışanlarının maaşlarındaki artışta belirli olan enflasyon farkı ise yüzde 6,72 olarak gerçekleşti. Kamu çalışanlarının aylıklarına yönelik artış için gözler Temmuz ayına yönelirken, sendikalardan da çağrılar gecikmedi.

“ÖNCELİĞİMİZ TEMMUZ’DA EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA YAPILACAK DÜZENLEME”

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Enflasyon verilerine dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, piyasa fiyatlarındaki artışların devam ettiğini belirtti. Yalçın, dar ve sabit gelirli vatandaşın alım gücünün devamlı düştüğünü vurgulayarak, “Ocak ayından itibaren ücretlerin aynı seviyede devam etmesi, bütün sabit gelirlilerin dikkatini çekiyor. Önceliğimiz Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine çıkması için yapılacak düzenlemedir. Öte yandan, enflasyonun en yoğun hissedildiği ve gelirin büyük bir bölümünü kapsayan alan ise kira tutarları. Başta büyük şehirlerde ve yaz sezonunun gelmesiyle kıyı şehirlerinde artan kiralar, kamu görevlilerinin başka illere zorunlu tayinine neden olmaktadır. Kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasına dair teklifimizin görülmesi değerli; koruma kalkanının hayata geçirilerek uygulanması bu anlamda önemlidir. Enflasyonun çok daha üzerinde gerçekleşen kira artışları krize dönüşmemeli, zaman kaybedilmeden uygulama hayata geçirilmelidir” dedi.

“DÜZENLEME ADİL OLMALI VE AÇILAN MAKASI DARALTMALI”

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Yapılması beklenen maaş artışının nasıl yapılacağına yönelik belirsizliğin devam ettiğine dikkat çeken Yalçın, düzenlemenin adil olmasının önemli olduğunu belirterek, “Düzenleme, gerek yüzdelik gerek seyyanen olmak üzere adil olmalı, açılan makası daraltmalı, bozulan hiyerarşik yapıyı onarmalı, toplu sözleşme masasının yükünü artırmamalıdır. Daha büyük sorunlara yol açmamak için kesinlikle sosyal diyalog artırılmalı, toplu sözleşme kültürüne ağırlık verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“MEMUR MAAŞI YOKSULLUK SINIRINDAN BAŞLAMALI”

Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur maaşları ile ilgili vaadini hatırlatan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, artışın nasıl yapılacağının önemli olduğunu belirterek, “Bu artışın nasıl yapılacağı, ne kadarının seyyanen ne kadarının yüzdelik artış olarak verileceğinin ötesinde meslekler ve unvanlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi için kapsamlı bir değişiklik şart olmuştur. Tüm bu nedenlerle sosyal taraflar çalıştırılmalı, tüm konfederasyonların katılımı ile birlikte köklü bir değişiklik zemini oluşturulmalıdır. Asgari ücretin 8 bin 506 TL, ortalama emekli sandığı aylığı 8 bin 610,1 TL ve ortalama memur maaşının 12 bin 200,5 TL olduğu günümüzde sabit gelirliler için her ay daha da zorlaşmaktadır. Sabit gelirliler bu enflasyon ve hayat pahalılığı ile artık geçinemiyor. Maaş sisteminde köklü değişiklik yapılarak en düşük devlet memuru maaşı yoksulluk sınırından başlamalı; meslek ve unvanlara göre bu rakam artırılmalıdır” dedi.

“ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMALI”

Memur ve emeklilerinin maaşlarına 6 ayda bir eklenen enflasyon farkının yetersiz olduğunu belirten Öğretici, enflasyon farkı ile ilgili bir düzenlemenin önemli olduğunu kaydederek, “Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum