Kredi kartı ve para kart bilgileri hırsızlığından korunmanın 8 yolu!

Kredi kartı ve para kart bilgileri hırsızlığından korunmanın 8 yolu!
Dolandırıcılar kredi kartlarına ait bilgileri hem kullanmak hem de bu bilgileri satmak için kullanıcıları kandırmaya çalışıyorlar ve siber suç ekonomisinin yıllık değeri her yıl artarak büyüyor. Yaklaşık 24 milyar kullanıcının adı ve parolası yasa dışı yollarla dolaşıma geçmiş durumda. Siz de kredi kartı bilgilerinizin çalınması sonucu mağdur olmamak için tetikte olmak, bankadan aranıyormuş gibi yapılan aramalara cevap vermemek, ne kadar ikna edici bilgiler veriyor olsa da buna itibar etmeyerek kart güvenli

Kredi kartı hırsızlığı, kredi kartı bilgilerinin çalınması son dönemin en can sıkıcı ve sık karşılaşılan siber suçlarından. Siber suç ekonomisinin yıllık değeri her yıl artarak büyüyor. Siber güvenlik şirketi ESET'in uzmanları yasa dışı yollarla ele geçirilen yaklaşık 24 milyar kullanıcı adı ve parolanın dolaşımda olduğunu açıkladı, kredi kartı ve para kartlarınızın güvenliğini korumanız için ipuçları paylaştı.

KREDİ KARTI BİLGİLERİNİN GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?
TETİKTE OLUN: İstenmeyen e-postalara hiçbir zaman cevap vermeyin, bu e-postalardaki bağlantılara tıklamayın veya bunların eklerini açmayın. Gizli tuzak içeren kötü amaçlı bir yazılım olabilirler veya sizi bilgilerinizi girmeye teşvik eden ve meşru görünen kimlik avı sayfalarına yönlendirebilirler.

BANKA VE KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN: Telefonun diğer ucundaki kişi ikna edici gelse bile telefon üzerinden hiçbir bilginizi vermeyin. Nereden aradıklarını sorun ve ardından teyit amacıyla o kurumu arayın. Ancak teyit için size kendi verdikleri iletişim numarasını da aramayın.

HALKA AÇIK AĞLARDAN İNTERNETE BAĞLANMAYIN, AÇIK AĞLARDA BANKA UYGULAMALARINA GİRMEYİN: Bir sanal özel ağ kullanmadan halka açık Wi-Fi bağlantılarından internete girmeyin. Girmeniz gerekiyorsa da bu bağlantıları kullanırken kart bilgilerinizi girmenizi gerektiren online alışveriş gibi işlemler yapmayın.

ONLINE ALIŞVERİŞ SİTELERİNDE KART BİLGİLERİNİZİ KAYDETMEYİN: Size bir sonraki ziyaretlerinizde zaman kazandıracak olsa da online alışveriş sitelerinde ve diğer sitelerde kart bilgilerinizi kaydetmeyin. Bu durum, o şirketin verileri ihlal edilirse ya da hesabınız ele geçirilirse kart bilgilerinizin çalınma ihtimalini azaltacaktır.

BİLGİSAYAR, TELEFON VE TABLETLERİNİZDE ANTİVİRÜS PROGRAMI KULLANIN: Tüm dizüstü bilgisayarlarınıza ve (telefon ve tablet vb. gibi) araçlarınıza saygın bir güvenlik sağlayıcısından kimlik avı korumasını da içeren bir antivirüs programını indirin.

TÜM HESAPLARINIZDA İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMASI KULLANIN: Tüm hassas hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın. Bu durum, çalınan/kimlik avı ile ele geçirilen şifrelerle bilgisayar korsanlarının hesaplarınızı kırıp açma ihtimallerini azaltır.

TELEFONUNUZA VE TABLETİNİZE RESMİ UYGULAMA SİTELERİ DIŞINDA BİR YERDEN UYGULAMA İNDİRMEYİN: Sadece meşru pazar yerlerinde yer alan (Apple App Store ve Google Play) uygulamaları indirin.

SADECE HTTPS KULLANAN ALIŞVERİŞ SİTELERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPIN: Online alışveriş yapıyorsanız sadece HTTPS kullanan (URL’nin yanındaki tarayıcı adres çubuğunda bir kilit işareti olan) internet sitelerini tercih edin. Bu, verilerin ele geçirilme ihtimalinin daha düşük olduğu anlamına gelir.

BANKA KARTLARINIZLA YAPILAN İŞLEMLERİ DÜZENLİ TAKİP EDİN: Tüm banka ve kart hesaplarınıza dikkat etmek de iyi bir yöntem. Herhangi bir şüpheli işlem tespit ederseniz bu durumu hemen banka/kart hizmet sağlayıcınızın dolandırıcılık ekibine bildirin.

KART GÜVENLİĞİ İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DİĞER KONULAR
Siz de kredi kartı bilgilerinizin çalınması sonucu mağdur olmamak için tetikte olmak, bankadan aranıyormuş gibi yapılan aramalara cevap vermemek, ne kadar ikna edici bilgiler veriyor olsa da buna itibar etmeyerek kart güvenliğinizi koruyabilirsiniz. Unutmayın ki hiçbir banka sizin bilgilerinizi vererek sizin başka bir hesaba para aktarmanızı istemez, hiçbir emniyet gücü sizden "terör" vb. sebepler sunarak para istemez.

Kredi kartı ve para kartlarınızı ortada bırakmayın, kart şifrelerini herhangi bir yere yazmayın.
Kredi kartı, para kart gibi kartlarınızın şifrelerini doğum tarihi, sevdiğiniz takımın kuruluş yılı gibi çok kolay tahmin edilebilir numaralardan seçmeyin.
Online alışveriş yapma alışkanlığınız yoksa kartlarınızı online işleme kapatın.
Yurtdışına çıkmıyorsanız, yurtdışı alışverişi yapmıyorsanız, kartlarınızı uluslararası işlemlere kapatmak da bir diğer önlemlerden biri.

POSTA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.