Polislere 3600 ek gösterge verilmesi ve özlük hakları için iki önerge sunuldu
Emniyet mensuplarının çalışma koşullarına ve özlük haklarına ilişkin soru önergesi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu arz ederim.
Kadim DURMAZ /Tokat Milletvekili
1- Polisin motivasyon eksikliği ve psikolojik sorunlarını gidermek için kurumsal olarak herhangi bir çalışma yapılıyor mu?
2- Siyasi iktidarın da polise seçim vaatlerinin arasında söylediği 3600 ek gösterge sözü ne zaman gerçekleşecek? Bir sonraki seçimlere mi kaldı?
3- Polislerimiz mevzuat anlamında jandarmayla aynı yasaya tabi oldukları hâlde özlük haklarına baktığımız zaman, polisin özlük hakları jandarmanın çok çok gerisinde olduğunu görmekteyiz, bunun için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Polislerin daha önce POLSAN'a kayıtlı olma zorunlulukları yoktu, sonradan yasayla zorunluluk getirildi. Peki POLSAN, OYAK gibi iyileştirilecek mi? OYAK'ta nasıl düşük faizle kredi veriliyorsa, polislerin de bundan yararlanması sağlanacak mı?
5- 2. Sınıf Emniyet Müdürlüğünden 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfinin İçişleri Bakanının inisiyatifinde olması, Emniyet gibi bağımsız görünen bir teşkilattaki atama ve terfilerde, siyasileşmeyi doğurmaz mı?
6- Emniyet Ateşesi olarak İçişleri Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilen personelde yabancı dil bilme şartı aranmiyor olması doğru mudur? Eğer doğru ise ne amaçlanmak istenmektedir? Bu görevlendirmeler Uluslararası konjonktürde Türkiye'nin itibarını düşürmez mi?
7- Sayın Bakana yöneltilen Emniyetteki Menzil yapılanmasına ilişkin soruda “Emniyet içerisinde eğer 1 tane Menzil Tarikatına mensup çalışan varsa istifa ederim” demişti. Buna ilişkin bir araştırma yaptınız mı? Menzil denilen bir Tarikat yapılanması Emniyet içerisinde Var mıdır? Yok mudur? Eğer varsa istifa edecek misiniz?
8- Emniyet Teşkilatı içerisinde FETÖ Terör Örgütüne üye olmak Suçlamasıyla, hapiste olan, açığa alınan veya meslekten atılan Emniyet mensuplarımızdan kaç tanesi geçmişte Takdir-Teşekkür ve Taltifle ödüllendirilmiştir? Sayısal olarak belirtir misiniz?
9- Yine Emniyet Teşkilatı içerisinde yurtdışı kıyak göreve gönderilen polislerimizden kaçı görevde, kaçı açıkta, kaç tanesi ihraç, kaç tanesi hapiste olduğunu sayısal olarak belirtir misiniz?
10- Yapılan akademik bir araştırmaya göre katılanların yüzde 83'ü, yaptıkları işin ekonomik karşılığını alamadıklarını, yüzde 10'u ise aldıklarını düşünürken, yüzde 64'ü polis olmak için uygulanan eğitim süresinin ve sisteminin yetersiz olduğunu ifade ediyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?
11- 2002-2014 tarihleri arasında görev yapan rütbeli personelden 1. Bölge ve 2. Bölge atama ve yer değiştirmelerde, görev süresini aşımına bakanlığınızca onay verilen personellerden kaç tanesi meslekten uzaklaştırılmıştır? Bu yasadışı duruma onay veren üst düzey yetkililer hakkında gerekli yasal soruşturma yapılmış mıdır?
Emniyet mensuplarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine ilişkin soru önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için; Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. ( 20.12.2019)
Erkan AYDIN/ Bursa Milletvekili
2019 yılında da güvenliğimizi teslim ettiğimiz emniyet teşkilatının özlük hakları konusunda da iyileştirme yapılmadı. Emniyet personelinin mevcut 2200 olan ek göstergesi, söz verildiği halde 3600'a yükseltilmedi. Ek gösterge sorunundan dolayı emekliliği gelen polisler emekli olmak istemiyor. Çünkü bu ek göstergeden dolayı, emekli maaşları yarı yarıya düştüğü gibi, ayrıca emekli olduklarında çok cüzi miktarda ikramiye alıyorlar. Çalışan polisle emekli polis arasında maaş yönünden büyük bir uçurum mevcut. Çünkü çalışan polislerin almakta olduğu maaşın önemli bir kısmı emniyet hizmetleri tazminatından oluşuyor. Bu tazminattan, çalışılan süre zarfından emeklilik kesintisi yapılmadığından, emekli olan polisin bu tazminatı da komple kesiliyor. Yani polis memuru üniversitede okuyan, evlenecek olan ya da iş kuracak olan çocuğuna destek olacağı bir zamanda, %60 oranında maaş kaybına uğruyor.
Polis Memurlarının kanayan sorunlarından biri de çalışma saatlerindeki düzensizlik ve kuralsızlık. 657'ye tabii devlet memurları, normalde haftada 40 saat mesai yaparken 657'ye tabii olan polis memurları, haftada ortalama olarak 60 saat çalışmakta. Diğer memurlardan haftada 20 saat fazla çalışan polis memurları 20 saatin ücretini almazken, ayrıca bu çalışma saatlerine bir de ek görevler ekleniyor.
Bu bağlamda
1. Emniyet mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesi için 2020 yılında bir planlamanız ve çalışmanız var mı?
2. Polis memurlarının 2020 olan ek göstergesi;2020 yılında 3600'ye yükseltilecek mi?
3. Çalışan polis memuruyla emekli polis memuru arasındaki farkın kapatılması için bir
çalışmanız bulunmakta midir?
4. Polis memurlarının yoğun çalışma saatlerini ve nöbetlerini yeniden düzenleyecek misiniz? Ya da fazla mesai ücreti ödemeyi planlıyor musunuz?
Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA