Polisin Maç Angaryası AHİM’e Taşındı!
Emniyet-Sen Manisa İl Temsilcisi, 2012-2013 Süper Lig Futbol Sezonunda Akhisar Belediyesi Gençlik Spor Kulübünün oynadığı 6 (altı) futbol müsabakasının güvenlik tedbirlerinde istirahatlı saatlerinde görevlendirildiğini ve kendisine sadece 1 (bir) maç görevinin karşılığında harcırah ödendiğini belirterek, diğer 5 (beş) maç görevinin karşılığı olan harcırahın da tarafına ödenmesini talep etti. Ancak, Manisa Emniyet Müdürlüğü 02.12.2013 gün ve bila sayılı işlemiyle bu talebi reddetti.
Bu idari işleminin iptali için açtığımız dava sonucunda, iç hukuk yollarının tamamen tüketilmesi sonrası, bu uyuşmazlığı bireysel başvuru hakkı kapsamında, Anayasa’mızın 18 nci maddesinde güvence altına alınan “ZORLA ÇALIŞTIRMA VE ANGARYA YASAĞI” ilkesinin ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine taşıdık. Anayasa Mahkemesi 30.10.2015 gün ve 2015/7605 sayılı kararında iddianın özünün, Anayasa’mızın 55 nci maddesi ile ilişkili olan “ÜCRETTE ADALETİN SAĞLANMASI” hususu ile ilgili olduğuna, başvurumuzun bu kapsamda değerlendirildiğine (ANYS. MD. 55: ÜCRET EMEĞİN KARŞILIĞIDIR. DEVLET, ÇALIŞANLARIN YAPTIKLARI İŞE UYGUN ADALETLİ BİR ÜCRET ELDE ETMELERİ VE DİĞER SOSYAL YARDIMLARDAN YARARLANMALARI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIR), ancak kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddia edilen hakkın Anayasa’da güvence altına alınmış olmasının yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kapsamına da girmesi gerektiğine, bir başka ifadeyle,
Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ortak koruma alanı dışında kalan bir hak ihlali iddiasını içeren başvurunun kabul edilebilir olduğuna karar verilmesinin mümkün olmadığına, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri Anayasa’nın 55 nci maddesinde güvence altına alınmış olmakla birlikte, AİHS’de düzenlenen haklardan olmadığına, bu nedenlerle, başvurumuzun “KONU BAKIMINDAN YETKİSİZLİK” nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar vermişti.
Anayasa Mahkemesinin bu haksız kararı üzerine, bu uyuşmazlığı bu sefer, AİHM’ne taşıma kararı aldık. Bu başvurumuzda da, Anayasa’mızın 18 nci maddesinde ve AİHS’nin 4 ncü maddesinde (HİÇ KİMSE KÖLE YA DA KUL DURUMUNDA TUTULAMAZ. HİÇ KİMSE ZORLA ÇALIŞMAYA TABİ TUTULAMAZ) sayılan haklarımızın ihlal edildiği ısrarıyla, bu ihlallerin tespitini 01 Şubat 2016 tarihli başvurumuz ile AİHM’den istedik ve BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK.
Böylelikle ülkemizde polis haklarının ihlali konusu ilk kez AİHM’ne taşınmış oldu. Sendikamızın AİHM’deki bu davasının ve sonucunun Teşkilatımıza hayırlar getirmesini, meslektaşlarımızın özlük, mali ve sosyal haklarının alınması, geliştirilmesi ve korunması bakımından bir milat olmasını diliyoruz.
polisgünlüğü