Staj sigortası mağdurları borçlanma hakkı istiyor
Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, yaşanan mağduriyet karşısında mağdurlara borçlanma hakkının verilmesi gerektiğini ifade ederken, “Borçlanma hakkı verilirse kamu, buradan 40 milyar TL’yi aşkın kâr elde edebilir” dedi.
Staj Sigortası Mağdurları Derneği (SSM) Başkanı Ferhat Salman, zorunlu staj uygulamalarında uygulanan sigorta uygulaması nedeniyle mağdur olan 1,5 milyonu aşkın vatandaş ile ilgili bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, sigorta mağdurlarının staj sigortalarının emekliliğe sayılması için borçlanma hakkı talebinde bulunduklarına dikkat çekildi. Açıklamasında çıraklık okulu, meslek liseleri ve üniversitelerde uygulanan zorunlu staj dönemlerinde iş alanında aktif olarak çalışırken yapılan sigortaların sadece sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirten Salman, zorunlu staj döneminde başlayan sigortanın sigortada başlangıç sayılmasına rağmen emeklilik için bir etkisinin olmadığını vurgulayarak, “E-devlette ve çalışma hayatım uygulamasında stajlarımız sigorta girişi olarak yani ilk işe giriş tarihi olarak görünüyor ama maalesef uzun vadeli sigortaya başlangıç sayılmıyor” dedi.
BAZI MESLEK GRUPLARINA BORÇLANMA HAKKI VERİLDİ
Bazı meslek gruplarında staj dönemlerine ilişkin borçlanma hakkının bulunduğuna dikkat çeken Salman, “Sigortalı olmadan doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık öğrenim sürelerinin, sigortalı olmadan avukatlık stajını yapanların normal staj sürelerinin ve hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerinin yeni yasa ile borçlanılacak süreler kapsamına alınarak uzun vadeli sigortaya başlangıç sayılacak. Buna rağmen bu hakkın genele yayılmaması ile toplumun kalan kısmında büyük bir mağduriyete sebep oluyor” ifadelerini kullandı. Sayıları 1,5 milyona ulaşan staj sigortası mağdurlarının borçlandırılmasının hem mağdurlara hem de kamuya birçok alanda yarar sağlayacağına dikkat çeken Salman, “Borçlanma hakkı verilirse staj sigortasından dolayı emekli olamayan mağdurlar emeklilik hakkı kazanacakken, borçlandırma sonucu kamuya ödenecek tutarlar ile Hazine’ye yaklaşık olarak 40 milyarın üzerinde gelir elde edilebilir. Böylece staj borçlanmasıyla, bu sorun bütçeye hiçbir yük getirmeden çözülür” dedi.
Mehmet Fahri Özkan/ milligazete