Sabah gazetesi hükümetin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için atacağı adımları açıkladı

Sabah gazetesi hükümetin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için atacağı adımları açıkladı
Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem, hükümetin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için atacağı adımları sıraladı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sigortalı olduktan sonra ‘oyunun kuralı değiştiği’ için iş hayatına başladığında vaat edilenden daha geç emekli olacak geniş bir kitle. Her siyasi görüşten, meslekten 'üyesi' var. 8 Eylül 1999’daki düzenlemeyle emeklilikleri ertelendi.

Düzenleme yapıldığında iktidarda olmayan AKP’nin yönetiminde geri adım atılmadı. Aksine 31 Mayıs 2006’da çıkarılan 5510 sayılı kanunla nihai emeklilik yaşı 65’e kadar çıkarıldı. Muhalefetin mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin teklifleri reddedildi.

Son süreçte her geçen gün daha da artan hayat pahalılığına tepkiler yükselince, hükümet belki de bir seçim yatırımı olarak konuyu yeniden gündemine aldı. 

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla (Vedat Bilgin) beraber paylaşacağız” dedi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem de A Haber'de EYT düzenlemesi için atılacağını ileri sürdüğü adımları sıraladı. 

KAPSAMIN BELİRLENMESİ: Tarif yapılacak, bu tarfin sonunda kimler EYT kanunu kapsamına girer diye böylelikle sayı ortaya çıkacak. 5 milyon diyen var 10 milyon diyen var....Öncelikle bunun tesbit edilmesi gerekiyor kimler hak sahibi olacak diye.

KİMLER EYT'Lİ GRUP?: 9 ylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olmuş, kadınsa 20 yılı erkekse 25 yılı tamamlamış, belli bir prim gününü tamamlamamış ama yaş şartına takılmış grup.

EMEKLİLİK ŞARTLARININ TESPİTİ: Kapsamın belirlenmesinden sonra emeklilik şartlarının da tespit edilmesi gerektiğini belirten Faruk Erdem, 'Bu da önemli aşama bununda üzerine çalışılması lazım. Nasıl emekli edeceksiniz? daha önce Bağ-kurlu olmuş biri sonra SSK'lı olmuş hangi kurumdan emekli edeceksiniz? kaç yaşında emekli edeceksiniz? gibi formüller var.' bunların da tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.

MALİ BOYUTUNUN TESPİTİ VE KAYNAK BULUNMASI: Yaşa takılanların sayısı ile ilgili rakamlar ortaya atılsada kesin bir rakam yok. Ama farklı kurumdan sigortalı olduğu bir yapının olması çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor.

Erdem işin mali boyutunun olduğunu söylerek "Neticede maaş verilecek. Dolayısıyla mali boyun tespiti ve kaynak bulunması önemli. Kimler emekli edilecekse onlara ne kadar maaş bağlanacak? Hangi kurumdan emekliyse o kurumdan mı maaş bağlanacak?" dedi. Hepsinin tespit edilmesi gerektiğini ve herkes için bir çalışma olması gerektiğini bildirdi.

UYGULAMA USULLERİ:  Bu aşamada uygulama ile ilgili kısımların tespit edilmesi gerekiyor. Örneğin; 9 eylül öncesinde olanlar emekli edilecek denecek . Belki kişi emekli olmak istemiyor. Belki memur emekli olmak istemiyor.. Burada resen emeklilik mi olcak? bize mi sorulacak? Kimler isteyecek. Bu soruların tespiti lazım.

YASALAŞMA AŞAMASI: Bütün aşamalar tamamlandıktan sonra yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Burada bir tasarı hazırlanacak Meclise gelecek. Meclis'te belki buna ilaveler, çıkatmalar yapılıp. Son haline gelecek. Sonra yasalaşacak.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum