Son mevzuata göre, sözleşmeli personele tanınan izin hakları neler?
Sözleşmeli öğretmenlerin izinleri Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesinin 3. bölümünde 19 ila 25. maddeler arasında düzenlenmiştir. Ancak MEB, https://mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/1627.pdf adresinde yer alan izin yönergesini güncellememiştir. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda haklar genişletilmesine rağmen bu haklar yönergeye yansıtılmamıştır.
Aşağıda MEB İzin yönergesinin ilgili bölümüne yer verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sözleşmeli Personelin İzinleri
Sözleşmeli personeli izin çeşitleri
MADDE 19- (1) Sözleşmeli personel için öngörülen izin çeşitleri şunlardır:
Yıllık izin,
Mazeret izni,
Hastalık izni,
ç) Diğer izinler.
Sözleşmeli personelin Yıllık izin hakkı
MADDE 20- (1) Sözleşmeli personelden hizmet süreleri bir yıldan on yıla kadar (on yıl dâhil) olanların yıllık izin süreleri yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gündür. (: Burada önemli olan "hizmet" deyiminden ne anlaşılması gerektiğidir. Buda bir sonraki fıkrada açıklanmıştır.)
Sözleşmeli personele verilecek yıllık izin süresinin hesabında 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen süreler dikkate alınır. ( Bir önceki fıkradaki "hizmet" deyimi burada açıklanmıştır. Buna göre kamu kurumlarında geçen süreler yıllk izin süresinin hesaplanmasına dikkate alınmaktadır. Diğer kamu kurumlarında geçen hizmetin statüsü önemli değildir, memur, işçi, ücretli, vekil, sözleşmeli olabilir.)
Yıllık izinler, görevin aksamaması şartıyla amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya kısım kısım kullanılabilir. ( Yıllık iznin zamanının belirlenmesinde son kararı amir verir.)
Sözleşmeli öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara ayrıca yıllık izin verilmez.
Yıllık izin vermekle yetkili amirler ve amirin takdir hakkı
KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
MADDE 21- (1) Yıllık izin, sözleşmeli personelin isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir.
Amirler, sözleşmeli personelin yıllık izinlerini kullanmalarında takdir hakkına sahiptir. Amirler bu haklarını, görevin aksamamasını göz önünde bulundurarak açıklık ve eşitlik kuralları içinde sözleşmeli personelin yılı içinde izin kullanma zamanını planlayarak kullanırlar.
İzinli sözleşmeli personelin göreve çağrılması
MADDE 22- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan sözleşmeli personelden hizmetine ihtiyaç duyulanlar, izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya kayıt altına alınmak şartıyla sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda sözleşmeli personelin belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.
Sözleşmeli personelin Mazeret izni hakkı
MADDE 23- (1) Mazeret izinlerinin kullanılmasına ilişkin uyulacak hususlar şunlardır:
Kadın sözleşmeli personele doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Sağlık durumu uygun olduğu takdirde hekimin onayı ile sözleşmeli personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli personelin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Kadın sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. ( Yönergede yer alan bu hak, sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda genişletilmiştir. Esaslarda yer alan düzenleme şu şekildedir: "Sözleşmeli personele, çocuğunu emzirmesi için ücretli doğum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.")
Erkek sözleşmeli personele, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle doğum tarihinden itibaren iki gün izin verilir. ( Yönergede yer alan bu hak, sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda genişletilmiştir. Esaslarda yer alan düzenleme şu şekildedir: Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir.")
ç) Sözleşmeli personele, isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde evlilik tarihinden itibaren üç gün izin verilir. ( Yönergede yer alan bu hak, sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda genişletilmiştir. Esaslarda yer alan düzenleme şu şekildedir: Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir.")
Sözleşmeli personele, isteği üzerine annesinin, babasının eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ölüm tarihinden itibaren üç gün izin verilir. (Yönergede yer alan bu hak, sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda genişletilmiştir. Esaslarda yer alan düzenleme şu şekildedir: Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir.")
(2) Mazeret izni sözleşmeli personele isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir.
Hastalık izni
MADDE 24- (1) Sözleşmeli personele, resmi hekim raporuna bağlı olarak ücretli hastalık izni verilebilir.
(2) Hastalık izni, 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir.
Diğer izinler
MADDE 25- (1) Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalan sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca ücretli sağlık izni verilir. Bu izin, 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir.
Gazete Memur
WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ