MEB müdür ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri hakkında soru önergesi

MEB müdür ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri hakkında soru önergesi
MEB yönetici görevlendirmeleri Bakan Ziya Selçuk'a sorularak TBMM gündemine taşındı.. Müdürlüğe ve Müdür Yardımcılığına yeniden görevlendirmelerin, yazılı sınava girmeden, "Yönetici Değerlendirme Formu'na göre yapılması, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Yönetmelikle yönetici görevlendirmelerinde önceliğin yeniden görevlendirilen yöneticilere verilmesi, kalan eğitim kurumlarına da ilk defa yönetici olarak görevlendirileceklerin görevlendirilmesi, ayni işi yapacak olanlara firsat eşitliği veril

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularimin Anayasa'nin 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddelerine uygun olarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 05.03.2019
Yıldırım KAYA Ankara Milletvekili 

30455 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğine göre; "Müdürlüğe yeniden görevlendirme" başlıklı 27. Maddesi ve "Müdür yardımcılığına yeniden görevlendirme" başlıklı 28. Maddesi, müdür ve müdür yardımcılığına yeniden görevlendirmenin yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formu'na göre yapılacağını kurala bağlamıştır. 

Bu yönetmeliğin 24. ve. 25. maddelerinde ise yöneticiliğe ilk defa görevlendirmede yazılı sınavin %60, sözlü sınavın %40 oranında dikkate alınarak değerlendirme yapılacağı öngörülmüştür. Ayrıca, Yönetmeliğin "Sözlü sınav" başlıklı 21. Maddesinde, "Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır" kuralı getirilmiştir. 

Bu yönetmelikte 12.01.2019 gün ve 30653 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan bir değişiklikle, yöneticiliğe ilk defa görevlendirmede yazılı sınavın ağırlığı %60'dan % 80'e çıkarılmış, ancak sözlü sınavın 60 puanla baraj olma özelliği korunmuştur. 

Bu yönetmelikte yapılan ikinci değişiklik 09.02.2019 gün ve 30681 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış, bu değişikliğe göre de mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına müdür olarak görevlendirileceklerde atölye ve meslek öğretmeni koşulu, imam hatip liselerine müdür olarak görevlendirileceklerde imam hatip lisesi mesleki dersleri öğretmeni olma koşulu getirilmiştir. 

Bu bilgiler kapsamında; 
1.
Müdürlüğe ve Müdür Yardımcılığına yeniden görevlendirmelerin, yazılı sınava girmeden, "Yönetici Değerlendirme Formu'na göre yapılması, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? 
2. Müdürlüğe ve Müdür Yardımcılığına yeniden görevlendirilenlere neden yazılı sınav yapılmamaktadır? 
3. Yöneticiliğe ilk defa görevlendirmelerde, sözlü sınavın 60 puanla baraj haline getirilmesi, KPSS mülakatları da göz önüne alındığında, yönetici adayları yazılı sınavda 100 dahi alsa "muhalif” olarak değerlendirilen kişilerin yönetici olmalarını imkansız hale getirmeyecek midir? 
4. Yönetmelikle yönetici görevlendirmelerinde önceliğin yeniden görevlendirilen yöneticilere verilmesi, kalan eğitim kurumlarına da ilk defa yönetici olarak görevlendirileceklerin görevlendirilmesi, ayni işi yapacak olanlara firsat eşitliği verilmemesi, bir gurubun çıkarlarının yönetmelikle korunması, Anayasanın eşitlik ilkesine göre de ayrımcılık değil midir? 
5. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına müdür olarak görevlendirileceklerde atölye ve meslek öğretmeni koşulunun, imam hatip liselerine müdür olarak görevlendirileceklerde imam hatip lisesi mesleki dersleri öğretmeni olma koşulu aranırken, diğer liselere neden benzer koşullar getirilmemiştir? 

6. İmam hatip lisesi mesleki dersleri öğretmeni ile atölye ve meslek öğretmenleri, diğer liselere de yönetici olarak görevlendirilebilecek mi? 

7. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına müdür olarak görevlendirileceklerde atölye ve meslek öğretmeni koşulunun, imam hatip liselerine müdür olarak görevlendirileceklerde imam hatip lisesi mesleki dersleri öğretmeni olma koşulunun getirilmesi, söz konusu eğitim kurumlarına müdür görevlendirmelerinde bir ayrıcalık değil midir? Bu eğitim kurumlarında görevlendirilecek yöneticilere başka ayrıcalıklar da yapılacak mı? 

8. Görevlendirmelerin liyakate göre değil de mülakata göre yapılması, var olan yönetici kadrolaşmasının devamı anlamına gelmiyor mu? 
9. Yönetici görevlendirmelerinde, yeniden görevlendirilenler ile ilk defa görevlendirilenlerin, aynı yöntemle değerlendirilmeleri için yönetmelik değişikliği yapılacak mı?

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum