MEB, Ek Ders Tahakkuku ve Kesintilerindeki Tuhaflığı Gidermelidir!
Ek ders görevi nedir?
Ek ders görevi; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4/e maddesine göre; aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersler olarak tanımlanmaktadır.
Bu tanıma göre MEB’de görev yapan öğretmen ve yöneticiler, yaptıkları görev karşılığında aylık ve ek ders ücreti alır.
Yönetici ve öğretmenler aylık karşılığı haftada kaç saat derse girmek zorundadır?
Çeşitli kademelerde görev yapan öğretmen ve yöneticileri aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısı aynı mevzuatın 5.maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre;
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç hâlinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir.
Yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücreti nasıl oluşur?
Ek ders görevi ise 6.maddede düzenlenmiştir. Bu maddeye göre de;
1)Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;
a) Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate,
b) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate,
c) Atölye ve laboratuvar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate kadar alanlarında, alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir.
2) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile okuma-yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına göre fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders görevi sayılır.
3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.
Ek ders ödemeleriyle ilgili ana kurallar bu şekilde olmakla birlikte, hazırlık ve planlama ücreti, nöbet ücreti, meslek liselerindeki şeflik ve koordinatörlükle ilgili detaylı ücret düzenlemeleri de vardır.
Ek ders ücreti nasıl tahakkuk eder?
Bu bağlamda aylık ücret ve ek ders ücreti ödemelerinde haftalık ders saati esas alınır. Ek ders ücretinin tahakkuk edebilmesi için öncelikle bu kapsamdaki yönetici ve öğretmenlerin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saatine girmeleri, sonrasında da haftalık olarak 6.maddede düzenlenen ek ders saatlerini tamamlamaları gereklidir.
İşte aylık karşılığı ve ek ders ücreti ödemelerindeki tuhaflık bu noktada ortaya çıkmaktadır.
Nasıl mı?
Birkaç örnekle açıklayalım;
1-Ders yılı içinde herhangi bir resmi tatil günü olmayan ve haftanın beş günü eğitim-öğretim yapılan bir durumda, yönetici ve öğretmenler aylık karşılığı ve ek ders ücreti karşılığı görevlerini yapmış sayılır. Bu durumda aylık ve ek ders ücreti tam tahakkuk eder.
2-Ders yılı içinde haftanın bir günü resmi tatile veya dini bayramlara denk gelirse, öncelikle dört güne denk gelen aylık karşılığı ders görevi yapılmış, aylık karşılığından fazla yapılan dersler ek ders ücreti olarak tahakkuk eder, Haftalık otuz saat ders varsa, öncelikle altı saat ek ders ücreti kesilir. 5-6 Mayıs 2022 tarihinde olduğu gibi haftanın iki günü tatile denk gelirse on iki saat ek ders ücreti kesilir. Bu durumda haftanın o iki günü için öğretmenlere ek ders ücreti ödenmez.
3-Öğretmen, sağlık sorunları veya başka mazeretlerle haftada bir gün okula gelmediklerinde durumuna göre 6-7 saat, iki gün okula gelmediklerinde 13-14 saat ek ders ücreti kesilir ve o hafta boyunca ek ders ücretinden eksik yararlanır veya yararlanamaz. Bu ve haftanın iki gününün tatil olduğu durumlarda, öğretmenler haftalık ek ders ücreti alamayacağı için, bizim de onaylamamıza rağmen, çoğu zaman iki gün yerine beş gün okula gelmeme yolunu seçmektedir.
MEB, alacağına şahin, vereceğine karga!
Sonuç olarak MEB, aylık karşılığı ücret ve ek ders ücreti tahakkukunda öncelikle haftalık olarak aylık karşılığı ders saatlerinin doldurulmasına, aylık karşılığı ders saatleri tamamlanırsa ek ders ücreti tahakkukuna gitmektedir. Ek ders ücreti kesintileri yapıldığında ise öncelikle haftalık ek ders ücreti kesilmekte, sonrasında aylık karşılığı ders ücretinin tamamlanmasına bakılmaktadır. Yani deyim yerindeyse MEB ‘Alacağına şahin, vereceğine karga’ durumundadır!
Ek ders ücreti tahakkuku ve kesintisi günlük olarak hesaplanmalıdır.
Bu önerimizin en önemli dayanağı, öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenmesi uygulamasıdır. Bu uygulama sırasında öğretmenler bir gün okula geldiklerinde üç saat, iki gün geldiklerinde altı saat, üç gün geldiklerinde dokuz saat... ek ders ücreti alır. Benzer şekilde bir gün okula gelmediklerinde üç saat, iki gün gelmediklerinde altı saat, üç gün gelmediklerinde dokuz saat…ek ders ücreti kesilmektedir.
Bu uygulama, adaletli ve aylık ve ek ders ödenmesi ilkelerine de uygundur.
Bu anlamda MEB, ek ders tahakkuku ve kesintilerindeki yaşanan bu tuhaflığı gidermelidir!
Abdullah Damar