Enflasyon Farkı, Zam Değildir. Aylık Yansıtılmalıdır
Şu an geçerli uygulama, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez TUİK tarafından hesaplanacak enflasyon farkının, toplu sözleşmede öngörülen zam oranını aşması halinde zam oranını aşan miktar kadar, memur ve memur emeklisine enflasyon farkı ilave edilmektedir.
Altı ay boyunca sürekli artan hayat pahalılığı nedeniyle alım gücü düşen memur ve memur emeklisi, borç yükü altına girmekte, geçinebilmek için mevduat hesabından eksi bakiye kullanabilmekte, biriken borçlarını ödeyebilmek için bankalardan tüketici kredisi çekme yoluna gidebilmektedir. Bu durum memur ve memur emeklisinin bütçesine bir de faiz gideri yüklemektedir.
Örneğin; TUİK verilerine göre 2021 yılının Aralık ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 13.58 oranında artış göstermiştir. Ancak; 2021 yılının Kasım ayından Aralık ayına geldiğimizde, mal ve hizmetlerdeki fiyat artışına karşın, memur ve memur emeklisinin maaşında herhangi bir artış olmamıştır. Şöyle ki; 2021 yılı Kasım ayında yüz TL'ye alınabilen mal veya hizmet, 2021 yılı Aralık ayında 113.58 TL'ye alınabilmiştir.
Enflasyon farkının memur ve memur emeklisinin maaşına aylık olarak yansıtılmasının bir başka avantajı da kamuoyunda oluşturulan memura ve memur emeklisine yüksek zam oranı veriliyor şeklindeki algıyı ortadan kaldırması olacaktır. Şöyle ki; 2022 yılının ocak ayında memur ve memur emeklisine yüzde 2,5 zam yapıldı. Kalan yüzde 28'lik artış oranı bir önceki yılın 6 ayın enflasyon farkı olmasına rağmen kamuoyunda memura ve emeklisine yüzde 30,5 zam olarak lanse edildi.
Öğretmeninden hizmetlisine, Memurundan Müdürüne kadar tüm eğitim emekçilerine çağrımızdır: Birileri rahatsız olur diye eğitim emekçilerinin sorunlarını dile getirmeyen sendikalardan istifa edin. Hürriyetçi Eğitim Sen saflarına katılın. Bir olalım; sesimiz gür çıksın.
Serdar GÜNDÜZ
Hürriyetçi Eğitim Sen Ağrı İl Temsilcisi