Eğitim Bir-Sen'den MEB yönetici atama yönetmeliği hakkında uyarı!
2023 YOLUNDA YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ
Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere vatan millet sevdalısı herkes canla başla ülkemiz için önemli bir dönem noktası olan 14 Mayıs için elinden geleni yapıyor .Rabbim İnşallah şer odaklarına karşı tavrını bu ülkenin geleceği için ,vatan için cumhur için ortaya koyanlara tekrardan bir zafer nasip eder.Gelinen noktada bizlere düşen bağcıyı dövmek olmayıp üzüm yemek maksadıyla alanda gelen beklentileri sorunları söylemek üzerimize vazifedir.Sorunlar ,talepler karşısında yokmuş gibi durmak tıpkı güneşi balçıkla sıvamaya benzer ya da başka bir tabirle halının altına süpürmek gibi.Kurumları ziyaret ediyoruz.Kurum yöneticilerimiz bizleri gördükleri zaman ilk soruları:Başkanım Yönetici atama yönetmeliği ne zaman değişecek? Bu saçma sapan yönetmelikle tekrardan atama yapılacak mı ? Kurum yöneticilerine kadro tahsis edilmeyecek mi?Kurum yöneticiliği ikinci görev olarak devam mı edilecek?Gibisinden haklı talepler ve sorular.....
Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama Yönetmeliği kurum yöneticilerine mağduriyet yaşatmaktadır.
5 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yönetmeliği” yayımlandığı günden beri okul yöneticilerine mağduriyet yaşatmaktadır. Yayımlandığı günden itibaren adaletsiz ve tutarsız bir yönetmelik olduğunu yetkililere defaten dile getirdik.
Yeni bir atama dönemine daha giriyoruz. Bu yılda dört ve sekiz yılı dolan müdür ve müdür yardımcıları ne yapacağını bilmez durumdadır. Durumun vahametinden habersiz idareciler ek-1’le yüzleşince şaşırıp kalmaktadır. Onca yıllık idarecilik tecrübeleri, okulları için yaptıkları hizmetler hiçe sayılmakta ve komik puanlarla değerlendirilmeye tabi tutulmaktadır.
Yönetici Atama Yönetmeliği adil olmalıdır ve eşit şartlar içermelidir.
Bu yönetmelik okul idarecilerini eğitime değil, bilimsel ve akademik dergilerde makale yayımlamaya yöneltmektedir.
Yönetici Atama Yönetmeliği; ulusal ve uluslararası sportif ve kültürel müsabakalarında – birinci, olmadı ikinci, olmadı üçüncü olan- başarılı öğrencileri hesaba katmaktadır. Hangi dezavantajlı okulun böyle bir başarısı olabilir.
Yönetici Atama Yönetmeliği; okul yöneticilerinden eğitim adına çağın icatlarının altına imza atmayı, okuluna ait büyük büyük patentler almayı idarecilere şart koşmaktadır.
Yönetmeliği hıfzeden okul yöneticileri; yönetici atama dosyasına son dört yılda elde ettikleri başarı, üstün başarı ve ödül belgeleri koymanın derdine düşmüştür.
Onca yıllık idarecilik tecrübeleri, okulları için yaptıkları hizmetler hiçe sayılmakta ve komik puanlamalarla değerlendirilmeye tabi tutulmaktadır.
Daha onlarca çelişkiyi içeren bu yönetmeliğin puanlama sistemi amaca hizmet etmeyen maddelerden oluşuyor. Son dört yıla ait belgelerin geçerli olmasının hikmeti nedir?
Bu yönetmelikle sağlıklı bir seçim yapılamaz, bu yönetmelik her geçen gün daha fazla mağdur oluşturuyor, vakit geçirilmeden, işler daha da karışmadan bu yönetmelik hemen değişmelidir.
Okul idarecilerinin asıl görevi okul iklimi oluşturmak, öğrenciyi tanımak, öğretmeni motive etmek iken kapı kapı puan peşinde koşmasının kime ne yararı olur?
Kurumunda başarı ortaya koymuş insanların bir takım evraklarla rüştünü ispat etmeleri istenmesi kamu personelinin bakanlığa duyduğu güven hissiyatına zedelemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yönetmelikte ısrarcı olması maalesef üzücüdür. Yılların tecrübelerinin üstüne bir şeyler konduğunu ortaya koyacak bir perspektif ve vizyonla meseleye yaklaşılmasında hem çalışma barışı hem başarı ve tecrübenin ödüllendirilmesi hem de eğitim kurumlarındaki tüm branşlar arasındaki dengeyi birlik ruhunu koruyucu bir değerde hakkaniyet ve adaleti sağlayacak yönetmelik istiyoruz.
Okulların her türlü iş ve işlemlerini yapan, eğitimin özneleri okul yöneticiliğinin ikinci görev görülmesi, okul idarecilerinin tayin isteyememeleri ayrıca bir sorun olarak dururken bir de okul idarecilerin sorun yumağına yönetmelik eklenmiştir.
Sayın Milli Eğitim Bakanı,
Okullarının bütün sıkıntılarını göğüsleyen okul yöneticilerinin sesini duyun, sahanın sesine duyarsız kalmayın. Lütfen okul yöneticilerinin sesini duyun, her geçen gün daha çok mağdur üreten bu yönetmeliği hemen değiştirin.
Mükremin KÖSE
Eğitim Bir Sen İstanbul 1Nolu Şube Başkanı