Atama bekleyen öğretmenleri, ücretli öğretmenleri ve sözleşmeli öğretmenleri ilgilendiren önerge TBMM'de
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ve talep ederim.
Abdurrahman TUTDERE /Adıyaman Milletvekili
Ülkemizde atama bekleyen öğretmen sayısı 2002'de 60 bin iken 2018'de %650 artış göstererek 450 bini aşmıştır. Böyle devam ederse atama bekleyen öğretmen sayısı 2022 yılında 1 milyonu bulacaktır. Atanamadığı için intihar öğretmenlerin sayısı da ne yazık ki her geçen gün artmaktadır. Eğitim Fakültelerimizin sayısı 2002 yılında 55 iken 2018 yılında 93'e yükselmiştir. Ancak Sayıştay’ın 2018 MEB Raporunda öğretmen açığı 153 bin olarak belirtildi. Eğitim yatırımlarına ayrılan pay geçtiğimiz 17 yılda giderek azalmış ve %17,2'den %4,9'a düşmüştür. 2013-2018 yılları arasında öğretmenleri en çok saygınlık kaybeden 3 ülkeden biriyiz. Öğretmen maaşlarında 31 OECD ülkesi arasında maalesef 25. sıradayız. Kadrolu öğretmen ücretleri 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının neredeyse yarısına eşdeğer durumdadır. Ücretli öğretmenler düşük ücretle, güvencesiz ve okul idarelerinin keyfi tasarrufları ile çalıştırılmakta olup, sözleşmeli öğretmenlere tayin hakkı dahi tanınmıyor. Bu durum öğretmenlerimizin aile birliklerinin zarar görmesine yol açıyor. OHAL koşullarında ihraç edilen 135 bin kamu personelinin yaklaşık 35 bini öğretmen. Bu sayı Türkiye'nin toplam öğretmen sayısının neredeyse %3.5'ine yakındır.
Bu bağlamda;
1- 2020 yılı Ocak ayı itibarıyla Türkiye'de atama bekleyen net öğretmen sayısı kaçtır?
2- Atanamadığı için veya maddi imkânsızlıkları nedeniyle intihar eden öğretmenlerin ilişkin bakanlığınızca tutulan bir kayıt var mıdır? Atanamadığı için veya maddi imkânsızlıkları nedeniyle intihar eden öğretmenlerin net sayısı kaçtır?
3- Türkiye'de eğitim fakültelerinden mezun olan kişi sayısı kaçtır?
4- Türkiye'deki öğretmen açığı sayısı kaçtır.
5- 2020 yılında öğretmen ataması yapılacak mıdır? Yapılacaksa hangi tarihlerde, hangi branşlarda ve toplam kaç adet öğretmen ataması yapılacaktır.
6- 2020 yılında öğretmen maaşlarının iyileştirilmesi ve bu kutsal mesleği icra edenlerin maddi olarak refah düzeylerinin arttırılması için bir çalışma yapacak mısınız?
7- Ücretli öğretmenlerin ücretlerinde ve özlük haklarında iyileştirme yapacak mısınız?
8- Tayin hakkı olmadığı için aile birliği zarar gören sözleşmeli öğretmenlere tayin hakkı tanınmasına ilişkin bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA