5 başlıkta kadrosuz usta öğreticilerin sorunları ve talepleri
Şu anda yaklaşık 98.000 kişi olan usta öğreticiler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen kendi alanları ile ilgili bütün sorumlulukları yerine getirmekte olup, ancak; Devlet Memurlarına verilen haklardan yararlanamamaktadır. Usta Öğreticiler görev alacakları kursun öğretim programında belirtilen şartlara göre ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite mezunu olabilmektedir.
KARŞILAŞILAN SORUNLAR;
1. Usta öğreticilerin haftalık ders saatleri Halk Eğitim Merkezlerinin imkanları çerçevesinde belirlenmekte olduğundan elde edilen ücretler geçim standartlarının çok altında kalmaktadır.
2. Usta öğreticilerin SGK Primleri düşük olduğundan; gün sayıları primlerinin 98,10’a bölünmesi ile elde edilen rakam olmaktadır. Haftalık 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık SGK prim günü 24 veya 25 gün olmaktadır.
3. Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan kadrosuz usta öğreticilerin sigorta priminden işsizlik sigortası kesilmediği için kursları bittiğinde işsizlik maaşından yararlanamamaktadır.
4. Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğine göre usta öğreticiler 1 yılda 11 aydan fazla çalışamadıkları için kıdem tazminatından yararlanamamaktadır.
5. 12.06.2021 Tarihinde Resmi gazetede yayınlanmasıyla uygulamaya geçilen Ustaöğretici mevzuatında puanlama sisteminin 360 işgünü’ne 1(bir) puan verilmesi bu mesleğe yıllarını vermiş Ustaöğreticilerin hak kaybına uğramalarına sebep olmuştur.
Yukarıda yazılan olumsuzlukları giderebilmek için;Usta öğreticilere ödenen ücretlerin Destekleme ve yetiştirme kurslarında olduğu gibi ders saati ücretlerinin iki katı şeklinde ödenmesi, Kadrolu Öğretmenlere ve Kadrolu Usta Öğreticilere verilen özlük haklarından yararlandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, Kadrosuz Usta Öğreticilerin SGK Prim gün sayılarının arttırılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık 30 gün SGK primi yatırılmasının sağlanması, Usta Öğreticilerin de işsizlik sigorta primine dahil edilerek işsiz kaldıklarında işsizlik maaşından ve kıdem tazminatından yararlanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.