Eğitim camiasının gündemi malumunuz tayinler... Elbette gündem bu olunca hizmet puanları da haliyle daha fazla önem arz eder oluyor. Lakin Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin bir maddesi var ki (oradaki bir ifade), zorunlu hizmet görevi icra eden öğretmenler arasında büyük eşitsizliklere yol açıyor.
Bakanlık tarafından yapılan hizmet puanı güncellemelerinde binlerce öğretmenin hizmet puanı değişmiş ve 2017 il içi atama başvurularında hizmet puanı silinen öğretmenler seslerini duyuramamışlardır. 2017 il dışı atama başvurusu sırasında ise her ne kadar bu durum seslendirilmeye çalışılsa da bir netice alınamamıştır. Bu değişikliklerin tayin dönemine denk gelmesi öğretmenlerimizin zorunlu olarak bazı plan değişikliğine gitmelerini zorunlu kılmış ve elbette bu duruma bağlı olarak bazı mağduriyetler yaşandığı da malumunuzdur.
Türk Eğitim Sen konuyla ilgili mağduriyet yaşayan bir üyesinin zorunlu hizmet bölgesinde fazladan çalıştığı sürelere ek puan verilmesi ve MEBBİS sistemine işlenmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddine dair Afyon İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 15.04.2016 tarih ve 4294251 sayılı işlemi ile bu işlemin gerekçesi olan 17/04/2015 tarih ve 29329 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Hizmet Puanları” başlıklı 40. Maddesinin 6. Fıkrasında geçen“Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere..” ibaresinin öncelikle YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTALİ’ne ilişkin talebi olduğunu biliyoruz.
Müvekkil Sendika üyesi, 23.09.2002 tarihinde zorunlu hizmet bölgesi olan Kars iline atanmış ve zorunlu hizmetini bu ilde tamamlamıştır. 2010 yılı yer değişikliği döneminde kendi isteği ile zorunlu hizmet bölgesi olan Afyonkarahisar İli İhsaniye İlçesine atanmıştır. Halen zorunlu hizmet bölgesi olan Afyon İli İhsaniye İlçesinde görev yapmaktadır.
17/04/2015 tarih ve 29329 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Hizmet Puanları” başlıklı 40. Maddesinin 6. Fıkrası “6) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzerezorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmakta olan öğretmenlerden bu Yönetmelikte zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların hizmet puanları, görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak belirlenir." şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıda TES’in açtığı davada görüldüğü gibi mağduriyet yaşayan birçok öğretmenimiz olduğu bilinen bir gerçektir. Bu duruma yol açan en önemli etken zorunlu hizmet bölgesinde çalışan bir öğretmenimizin 3. Hizmet Yılı dolduktan sonra isteğe bağlı olarak yine zorunlu hizmet bölgesine atanmasına rağmen, sırf aynı kurumda bulunmaması sebep gösterilmektedir. Eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun sebebi ise madde hükmünde geçen bir ifadedir. İşte o ifade: “..Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere..”.
Nitekim yukarıdaki ibare dikkate alındığında ek ilave puan imkanından faydalanabilmesi için bir öğretmenin zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere atanmış olması gerekmektedir. Kendi isteğiile yer değiştirirse bu imkandan faydalanamayacağı aşikardır.
MEB, zorunlu hizmet bölgelerinde öğretmenlerin daha fazla kalmasını sağlamak adına zorunlu hizmet süresinin üzerinde görev yapan öğretmenlere teşvik getirmiş ve görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinden geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak teşvik etmek için kademeli olarak ek hizmet puanları verilmesini öngörmüştür. Ancak yukarıdaki ifade nedeniyle bu imkanı sadece zorunlu hizmet alanlarına zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere atanan öğretmenlerle sınırlandırmıştır. Bu durum büyük bir mağduriyete yol açmıştır. Şöyle ki, aynı zorunlu hizmet bölgesinde görev yapmakta olup, zorunlu hizmetini tamamlamış iki öğretmenden, birisi o hizmet bölgesine zorunlu hizmetini tamamlamak üzere atanmış ise ek hizmet puanından yararlanabilecek, diğeri ise isteğe bağlı olarak yine aynı zorunlu hizmet bölgesine atanmış ise bu imkandan yararlanamayacaktır. Bu durum aynı hizmet alanında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarında büyük fark oluşmasına, eşitsizliğe ve çalışma barışının bozulmasına yol açmaktadır. Bu bağlamda, “..Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere..” ibaresinin iptali halinde yaşanan eşitsizliğin giderileceğine inanıyor, biran evvel konuyla ilgili acil bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.