Yeni Atanacak Eğitim Kurumu Yöneticilerine Tavsiyeler

Dört yıl süreyle ikinci görev olan okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığına görevlendirilecek öğretmenlerin yeni okullarında göreve başlamadan evvel ve ilk bir kaç gün içinde neler yapmaları gerektiğini araştırdım.

Tecrübelerimi, eski kitaplarımı (özellikle Prof. Dr. Aytaç Açıkalın’ın Okul Yöneticiliği adlı kitabını) ve interneti kaynak olarak kullanarak bir yapılacaklar listesi hazırladım. Faydalı olmak umuduyla yeni görevlendirilecek müdür ve müdür yardımcısı arkadaşlara başarılar dilerim.

   WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

*Okula gitmeden evvel vekil müdüre telefonla geleceğinizi haber verin.
*Okula girişte sizi karşılayan olursa müdür vekilini ziyarete geldiğinizi söyleyin.
*İlk önce Müdür vekilinin yoksa Müdür Yardımcısının odasına gidin. Misafir koltuğuna oturun. 
*İlk gün okuldan erken ayrılın. İlçenizdeki üst kurumlarla, amirle tanışın.
*Yaz tatili nedeniyle öğretmenler tatilde olacaktır lakin ziyarete gelen öğretmen olursa öğretmenleri ayakta karşılayın, aralarına oturun, kapıda uğurlayın. Çikolata vb. ikramda bulunun.
*Okul aile birliği ve velilerden ziyarete gelenlere de aynı nezaketi gösterin.
* Kesinlikle devir teslim tutanağı düzenleyin. 
* Müdür iseniz mühür ve mühür beratının aslını isteyin. Yoksa tutanak tutun.
* Kurumsal şifreleri alın ve değiştirin.
*SGK ve vergi dairesi ile ilgili şifreleri güncelleyin. Borç, ceza ve saire araştırın.
*Kesinlikle kurumu iyice tanımadan şunu yapacağım, şöyle biriyim, şöyle yapacaksınız gibi konuşmalar yapmayın. (Tanıdıktan sonra da). Ayinesin iştir yiğidin lafa bakılmaz. Öğretmenler sizden daha iyi bir yaşam alanı, öğrenciler zevkle vakit geçirdikleri bir okul, veliler ise öğrencilerinin başarılarının artmasını beklemekteler. Sizin ne yapmak istediğiniz değil, onların sizden ne bekledikleri önemli.
* Okulun stratejik planını inceleyin. İşinize yarayacak bir sürü istatistik vardır. Brifing dosyasını ve Resmi web sayfalarını güncelleyin.
* Kurumunun fiziki özelliklerini tanıyın. Bodrumdaki birimlerden tavan arasına kadar girip bakın.
*Tapu, plan, proje gibi evraklarını inceleyin, eksiklikleri tamamlayın.
* Elektrik, su doğalgaz, telefon, internet gibi abonelik bilgilerini elde edin. Sorunlar, borçlar var mı araştırın.
* Eğer Eğitim Kurumu Müdürlüğüne görevlendirilmişseniz liderlik, iş yapmak değil, iş yaptırabilmektir. Eğer Eğitim Kurumu Müdür Yardımcısıysanız aklınızdan çıkarmamanız gereken birinci kural, ne iş yapıyorsanız yapın okul müdürünün adına yapıyorsunuz.
* İlk günden itibaren en az bir kaç ay gördüğünüz eksiklikleri, gelen şikâyetleri, istekleri not edin. Sınıflandırın.
* İlk günlerinizi hatta aylarınızı kurum ve çevreyi tanımaya harcayın. Eski yöneticileri eleştirmek stratejik bir hata olacaktır. “Eski yöneticilerin başarılı çalışmalarını devam ettireceğim.” Şeklinde pozitif söylemler geliştirin.
* Kimseye minnet borcu altına girmeyin. Rica minnetle kimseye iş yaptırmayın. (Belediye, üst makamlar, esnaf, çevre, veli, iş adamı, siyasetçi). Bir süre sonra bu borçlar altında ezilirsiniz. Sizin altından kalkamadığınız iş zaten sizin işiniz değildir. Kurumlar ve kişileri resmi yollarla görevlerini yapmasını sağlayın yeter.
* Lafla, sözle asla iş yapmayın, devletin dili yazıdır. Her şey unutulur (inkâr edilir), yazı kalır.
* Asla tek başınıza hiç bir şeye karar vermeyin. Zaten öyle bir yetkimiz yok. Mevzuata göre Öğretmenler Kurulu ile birlikte okulu yönetmelisiniz. Çoğu husus zaten mevzuatla belirlenmiş. Diğer konularda ise okul toplumu karar versin. Böyle düşündüm böyle yaptım değil, böyle kararlaştırıldı. Böyle istenildi. Ben de gereğini yaptım olsun.
*Müdür iseniz; idari iş bölümünü yardımcılarınızın da isteklerini, becerilerini dikkate alarak güncelleyin.
* Müdür oldu arabasını değiştirdi vb. ithamlarla karşılaşabilirsiniz. Mal bildiriminde bulunmanızda yarar var.
*Son olarak; okulun mali kaynaklarını öncelikle; öğrencilerin ve öğretmenlerin ortak kullanım alanları için harcanmasını sağlayın. Gelir gelmez odasını yeniledi vb. ithamlarla karşılaşmamak için, özellikle ilk yıl, makam odanıza etajer dahi aldırmayın.

Serdar GÜNDÜZ
Liyakat-Sen Genel Sekreteri

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri