Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca 2005 yılında yayınlanmakta olan ve ilk sınavı 2006 senesinde gerçekleştirilen yönetmeliklere göre öğretmenlik, adaylık dönemi sonrasında 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ile 'başöğretmen' olması üzere üç kariyer basamağına ayrılmaktadır. Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, etkinlikler, eğitim ve sicil gibi kriterlerde alınmakta olan değerlendirmenin yanında sınav sonuçlarının da esas alınacak olduğu yönetmelik ile belirlendi. 100 tam puan üzerinden yapılan değerlendirmelerde, puanının yüzde 10'u kıdem, yüzde 20'si eğitim, yüzde 10'u etkinlikler, yüzde 10'u sicil ve yüzde 50'si de sınav puanı şeklinde hesaplanacağı açıklanmaktadır. 2006 senesinde yapılan sınavın ardından herhangi bir sınav yapılmamıştır. Oysaki;
'Öğretmenlik Kariyer Basamaklarını Yükselme Yönetmeliği'nin 13 Ağustos 2005 senesinde yayınlandığını hatırlatarak, "Yönetmeliğin Sınav - protokol başlıklı 13. Maddesi 'Öğretmenlik kariyer basamakları yükselme sınavı, senede bir defa olması üzere ÖSYM tarafından yapılır' demektedir. Fakat bu madde geçen seneler içerisinde uygulamaya alınmamıştır"
Uzman Öğretmenliğin Getirisi Nedir?
Uzman/Başöğretmenlik kavramları başlangıçta öğretmen niteliğine yönelik ortaya atılmış olsa da sonuçta ve gelinen noktada bunun böyle olmadığı görüldü.
Uzman öğretmenliğin bu süreçte getirisi maddi getirinin yanı sıra yönetici atamaları gibi bir çok konuda da değerlendirmeye alınmıştır.
Uzman öğretmenliğin bugün itibariyle kıdeme ve kadro derecesine bağlı olarak; en az alan 118,00TL, en çok alan ise 157,00TL ek tazminat almaktadır.
Sadece o dönemde Doktora yapmış öğretmenlere verilen Başöğretmenlik hakkında bu öğretmenler de en az alan 236,00TL, en çok alan ise 314,00TL ek tazminat almaktadır.
Sonuç olarak;
- Öğretmenler arasında büyük bir haksızlık ortaya çıkmıştır. O dönemde 500bin civarında olan öğretmenin 100bini bile Uzman Öğretmenlik hakkından yararlanamamışken bugün öğretmen sayısı neredeyse iki katına çıkmıştır. Bu durumda yüz binlerce öğretmen mağdurdur.
- Yüz binlerce öğretmen mağdur iken sadece bir kez yapılan sınavlarla Uzman Öğretmenlik ücreti almakta olan öğretmenler de bu haksızlık nedeniyle rahatsızdırlar.
- Uzman öğretmenliğin manevi ya da eğitim kalitesi açısından hiçbir kazanımı ya da artısı yoktur. Uzman olan ile olmayan arasında tek fark her ay alınan ücrettir. Bu nedenle bu haksızlığa ve adaletsizliğe son verilmelidir.
- Bunun çözümü bu hakkı elde edenlerden bu hakkın alınması şeklinde olamayacağına göre diğer öğretmenleri de kıdem durumlarına göre Uzman/Başöğretmenlerle eş değer duruma getirilmelidir.
Beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ’ dan gelmiş ve Uzman Öğretmenlik Sınavının yeniden yapılacağını açıklamıştır. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz memleketi Sivas’ta düzenlenen “Kadınlar Soruyor” adlı konferansa katıldı. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ile birlikte konferansa Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Programda referandum ve başkanlık değerlendirmesi üzerine yapılan açıklamalardan sonra öğretmenlere yönelik açıklamalar yapan Bakan İsmet Yılmaz uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik konularında gelen soruları cevaplandırmıştır.
MEB personeli adına yapılan düzenlemeler ile birlikte öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmenler için ilave haklar getireceklerini açıklamışdır. Başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik tekrar getirilecek ifadesini kullanan Yılmaz, yapılacak ve getirilecek uygulamalar ile birlikte öğretmenlerin mali açıdan desteklenilmesinin planlanıldığını vurguladı. Öğretmenlerin mali haklarının iyileştirilmesi, yeni haklar verilmesi adına çalışmalarının sürdüğü Bakan Yılmaz tarafından ifade edilirken öğretmenlere hizmet içi eğitim konusunda uygulamaların daha da önem kazanacağı Yılmaz tarafından açıklandı.
Sonuç olarak;bu sınavın açılmasını saygılarımızla bekliyoruz.