Benjamin Bloom tarafından geliştirilen, tam öğrenme modeline göre, uygun öğretim ve öğrenme ortamı yaratıldığında her öğrenci, öğrenme sürecini verimli bir şekilde geçirerek, hedef davranışları kazanabilir ve öğrenebilir.
Bu modelde baştan itibaren olumlun öğrenme ortamı sağlanmışsa, herhangi birinin öğrenebileceği her şeyi, her öğrenci öğrenebilir. Öğrenmeyi etkileyen birçok faktör vardır ve bu faktörlerin bir kısmı değiştirilebilir, bir kısmı ise değiştirilmeye dirençli faktörlerdir. Zeka, yetenek, öğrencilerin kişilik özellikleri, ailenin sosyo-ekonomik değişmeye dirençli; öğretimin niteliği, öğretmen ve öğrencinin öğrenmede harcadığı zaman, öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal özellikleri değiştirilebilir özelliklerdir. Bloom, bazı eğitimsel etkinlikler kullanılarak değişmeye dirençli özelliklerden kaynaklanan farklılıkların ortadan kalkacağını ve akademik başarının artacağını da belirtir. Bu etkinlikler, birebir öğretim, küçğük gruplarla öğretim, okulda ek öğretim, evde ek öğretim, programlı öğretim, kaynak-yardımcı kitaplarla öğretim, akademik oyunlarla öğretim ve tekrar öğretimleridir.
Bu kuramda sınıf ortamı, öğretmenin kullandığı yöntem ve teknikler, öğrencilerin hazırbulunuşluğu öğrenme sürecini etkileyen en önemli unsurlardır ve okulda/sınıfta yapılacak etkinliklerle öğrenme süreci verimli bir şeklide sürdürülebilir.
Bu bağlamda, sınıf içi etkinliklere öğrencilerin tam katılımı önemlidir ve katılımı engelleyen unsurları mümkün olduğunca ortadan kaldırmak gerekir.
Öğrencilerin sınıf içi etkinliklere katılımını etkileyen unsurları şöyle sıralayabiliriz;
-Öğrencinin derse karşı olumsuz tutum geliştirmiş olması, öğretmeni ve okulu sevmiyor oluşu, güdülenmemiş olması ve dersi yararsız bulmasıdır.
-Yapılan etkinliklerin, öğrencinin özel ve genel yeteneğinin üzerinde olması.
-Öğrencinin yavaş ya da hızlı öğrenmesi, aç ya da hasta olması.
-Öğretmenin sert ve otoriter olması.
-Öğrenme-öğretme ortamında işe koşulan ipucu, dönüt, düzeltme, pekiştirme, kullanılan yöntem ve teknikler.
-Öğrenme-öğretmen sürecinde öğrencilerin bütün duyu organlarının sürece katılmasını sağlayacak etkinliklerin yapılmaması.
-Doğru davranışı pekiştirici, yanlış davranışı düzeltici nitelikteki geri bildirimlerin kullanılmaması.
-Öğrenme-öğretme ortamını, öğrencilerin kendilerini rahat hissedecekleri şekilde düzenlemeleri.
-Sınıfın, yerleşim düzeninin öğrenme-öğretmen sürecine uygun yapılandırılması.
Hazırlanan etkinliklerin, öğrencileri motive etmesi, onlarda merak uyandırması, onları sürece etkili bir şekilde katması, kalıcı ve etkili bir öğrenme ortamına olanak sağlaması gerekir. Bunun gerçekleşmesi için de öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım ve buna uygun etkinliklerin tasarlanması ve uygulanması gereklidir.
Kaynaklar
Etkili Öğretmenlik. Prof.Dr.Erten GÖKÇE. Doç.Dr.Aliye ERDEM