20 - 22 Ekim 2017 – İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezinde Cumhurbaşkanlığının Himayeleri İle Esenler Belediyesi, Şehir Düşünce Merkezi Ve Esenler Sivil Toplum Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen ve birçok önemli kuruluşun destek olduğu Uluslararası Şehir Ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi Gerçekleşti.
Düzenlenme amacı; ‘Şehir ve insan hayatına yönelik yerel, ulusal ve uluslararası çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının, benzer alanlarda faaliyet gösteren diğer Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ilişki kurmalarına ve iş birliği geliştirmelerine destek olmak; iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasına zemin hazırlamak, ortak projelerin geliştirilmesini ve bu projelerin hayata geçirilmesine yönelik fon temin etme çalışmalarını teşvik etmek, bilgi ve deneyimlerin karşılıklı olarak aktarılmasına olanak sağlayan uluslararası bir platform oluşturmak’ olarak ifade edilen bu zirvede birçok önemli konu ele alındı.
Sürdürülebilir Kentleşme ve Sivil Toplumun Rolü, Şehrin Fiziksel ve Sosyal Gelişiminde STK'ların Rolü gibi temel konular yanında birçok insani konu da ele alındı. Devletlerin yapamadığı birçok insani yardımı korunmasız ve yardıma muhtaç insanlara yardım elini ulaştırarak ulaşmaya çalışan STK'lara olan güvenin zayıf olmasının nedenlerinin bu ortamda tartışılması da dikkat çekiciydi. STK’lara güvenin azalmasında acaba sorun STK’ların kendilerini insanlara tam anlatamamaları mıdır yoksa insanların STK’lardan uzak durmaları mıdır sorusuna cevaplar arandı. Üç gün süren zirvede birçok STK yetkilisi neler yaptıklarını anlatmaya çalıştı. Keşke bu zirveye merkezi İstanbul’da olan her STK yetkilisi en azından izleyici ve gözlemci olarak katılsaydı. Çünkü çok önemli analizler yapıldı.
Toplumun vicdanı olma özelliği taşıyan vakıflar, dernekler ve STK’lar bir taraftan sahipsiz insanlara yardım eli uzatırken bir taraftan da bireyin toplumsal hayata katılımını sağlamaktadır. Bu itibarla bu zirve Türkiye’nin yanlış anlaşılması için çaba gösteren dış dünyaya da bir cevap olma işlevi taşıyacaktır diye düşünüyorum. Devletin himayesine muhtaç insanlarla iletişim kuran ancak bu iletişimi bir süre sonra kötü amaçları için kullanan STK'ların, vakıfların ve derneklerin de olduğu dikkate alındığında zirvede bu konunun da ele alınmış olması temiz ve açık bir toplum için önemli bir katı olmalıdır.
STK’ların şikayet yerine çözüm üretmeleri gerekir. Ancak karar verici irade olan devletin, yerel siyasetin de eğitim, kültür, barınma, sağlık, iaşe, ibadet, inanç hizmetleri gibi alanlarda dezavantajlı çocuklara, kadınlara, yaşlılara, ve gençlere destek olan kurumlara destek olması gerekir. Çünkü her iyi niyetli STK’nın sonuçta sosyal barışa katkısının olacağı muhakkatır.
Uluslararası Şehir Ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesinde dünyada sayıları yaklaşık 35 milyona ulaşan; barınma, beslenme, güvenlik sorunu yaşayan ve suç örgütlerinin ağına düşen mültecilerin, sığınmacıların yaşadıkları sorunların ve onlar için neler yapılacağının da öne çıkması STK’ların vicdani yönünün ağır bastığının bir göstergesi olarak gördüğümü belirtmek isterim. Aslında bu konular BM gibi daha büyük kuruluşlar tarafından ele alınması gerekmektedir.
Zirvede dile getirilen önerilerin karara dönüştürülüp uygulanması için gerekli takibin yapılması durumunda bu zirvenin STK’lar arası işbirliği, tecrübe paylaşımı açısından çok önemli yararlı sonuçları olacaktır. Zirveye konuşmacı olarak katılan birçok kişinin de ifade ettiği; herkesin yaşadığı şehirde savaşmadan, çatışmadan huzur ve güven içerisinde yaşamasına katkıda bulunma hedefi insanlık için önemli bir hedeftir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın da zirvenin ikinci gününe katılarak şehir ve medeniyet üzerine bir konuşma yapması zirve için önemli bir sahiplenme oldu.
Savaş yerine barış, kimliksiz insanların korunması, ayrımcılığa, insan hakları ihlallerine karşı tedbirler almak, mültecilere, mazlum ve mağdur kimselere sahip çıkmak, insanlığın ortak değerlerine, kültürüne saygı duymak için çaba gösteren tüm uluslararası STK temsilcilerini ve gönüllülerini saygıyla selamlıyorum.
Bir Esenler sakini olarak zirveye emek veren Esenler Belediyesi personeline teşekkür ediyorum. Ayaküstü sohbetine kulak misafiri olduğumuz Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri ŞAHİN’in üniversite bünyesinde kurulan Sosyal İnovasyon birimi ile birçok büyük faaliyet yapmayı düşündüklerini öğrenmekte beni ayrıca sevindirdi.
Zirvenin bilim kurulu başkanı Prof.Dr. Hamza Ateş’in kapanış konuşmasında söylediği gibi insanlık için küçük adımlarla başlayan birçok iş zamanla büyük icraatlara, iyi sonuçlara dönüşebilir.
Zirve ile ilgili bilgilere ulaşmak için: http://www.sivilsehir.org/
https://www.esenler.bel.tr/tr/icerik/32/4838/sehir-ve-stk-zirvesi-tamamlandi.aspx