Son yazılarımızda, Covid-19 salgını nedeniyle, ülkemizde eğitim alanında yaşanan gelişmeler, uzaktan eğitim sürecine geçilmesinden sonra öğrencilerde yaşanan öğrenme kayıpları, öğrencilerin internet ve uzaktan eğitim araçlarını kullanma durumları/oranları, yüz yüze ve uzaktan eğitimden oluşan karma öğrenme modelinin etkililiği ve pandemi sürecinde küresel anlamda alınan önlemler konusunda, eldeki verilere göre değerlendirmeler yapmıştık.
Bu konuda, TEDMEM’in hazırladığı “COVID-19 SürecindeEğitim, Uzaktan Öğrenme, Sorunlar ve Çözüm Önerileri.” başlıklı rapor, bütün eğitim yöneticileri ve öğretmenler için başucu niteliğinde bir kaynaktır. Raporda, hem sorunların tespiti, hem de çözüm önerileri konusunda gerçekçi tespitler ve öneriler mevcuttur. Rapora göre,
k-12 düzeyinde önerilen çözümler;
-Yönetişim Boyutunda, karar modeli ve farklı yönetim düzeylerinde yetki ve sorumlulukların tanımlandığı bir çerçeve oluşturulmalıdır.
-Uzaktan eğitim sürecinde, öğrenme kayıpları ve öğrenme eksikleri tespit edilmeli; telafi için ulusal, bölgesel/yerel ve okullar düzeyinde planlama yapılmalıdır. Dezavantajlı öğrenciler ve özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencileri destekleyecek farklı kaynak ve telafi süreçlerioluşturulmalıdır.
-Okulların yeniden açılması sürecinde, okullarda sosyal mesafenin korunması ve hijyen koşullarının oluşturulmasına yönelik tedbirler alınmalı; gerekli ek maliyet, insan kaynağı ve altyapı düzenlemesi sağlanmalıdır.
Mesleki ve teknik eğitim kapsamında önerilen çözümler;
-Mesleki ve teknik eğitimin teorik ve pratik boyutunda telafi süreçleri bütüncül bir bakışla planlanmalıdır.
-Mesleki becerilerin geliştirilmesine yönelik alternatif uzaktan öğrenme çözümleri oluşturulmalıdır.
-Salgının ekonomik etkileri nedeniyle faaliyetlerine devam edemeyen ya da sınırlı şekilde devam edebilen işletmelerde çalışan çıraklarla ilgili destek mekanizmaları güçlendirilmelidir.
-Yeterliklerin ve becerilerin değerlendirilmesinde hem kullanılan yöntem ve araçlar hem de sürecin yönetimi konularında farklı seçeneklere imkân tanıyacak şekilde esneklik sağlanmalıdır.
Yükseköğretim düzeyinde önerilen çözümler;
-Süreçte alınan kararların rasyonelliği, yerindeliği ve zamanlamasının iyileştirilmesi için kurumlar arası iletişim ve istişareyi esas alan bir karar modeli oluşturulmalıdır.
-Yükseköğretimde tüm ihtimaller düşünülerek kısa ve uzun vadeli eylem planları oluşturmalı; ilgili planlamalarda özellikle dezavantajlı öğrenciler ve yabancı öğrenciler gibi kayıt yaptırmama/yenilememe riski daha yüksek olan öğrenciler odağa alınmalıdır.
-Üniversitelerde teknolojik hazırbulunuşluk, içerik hazırbulunuşluğu, pedagojik hazırbulunuşluk ve izleme ve değerlendirme hazırbulunuşluğu sağlanmalıdır.
-Bu süreçte oluşan öğrenme kayıpları tespit edilerek gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için program özelinde analizler yapılmalıdır.
-Uygulama eğitimlerinin yaz döneminde ve sonrasında hangi şartlar altında verileceği belirlenmeli, işletmelerde ve üniversite kampüslerinde hangi tedbirlerin alınacağı konusunda detaylı stratejiler belirlenmelidir.
-Uygulama eğitimlerini uzaktan eğitimle tamamlamak zorunda kalanların hangi kritik mesleki becerilerin eğitimini alamadıklarının tespiti yapılmalı, bunlar için mesleğe başlamadan önce destek eğitimleri verilmeli ve buna yönelik planlamalar yapılmalıdır.
Bu önlemler doğrultusunda ve Sağlık Bakanlığının önerdiği terdirler çerçevesinde bir an önce yeni eğitim-öğretim yılına başlamalıyız.
Kaynaklar
TEDMEM (2020). COVID-19 SÜRECİNDE EĞİTİM: UZAKTAN ÖĞRENME, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.