Akran öğreticiliği, öğrencilerden birinin öğretici, diğerinin öğrenen olarak rol aldığı, öğreticinin öğrenene belirli bir konuyu öğrettiği bir yaklaşımdır. Aynı zamanda en az ikili en fazla beşli öğrenci gruplarının akademik, sosyal, davranışsal becerileri geliştirmek için birlikte çalıştığı bir öğretim stratejisidir.
Akran öğreticiliğine ilişkin birçok tanım ve yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Akran öğreticiliği, bir öğrencinin öğretmen ya da öğretici, diğer bir öğrencinin ise öğrenen ya da öğrenci olarak görev aldığı organize edilmiş öğrenme deneyimidir.
- Akran öğreticiliği, belirli becerileri edinmiş olan bir öğrencinin, sınıf arkadaşlarına bilgi ve beceri edinmeleri konusunda yardım ettiği bir stratejidir.
- Akran öğreticiliği bir öğrencinin öğretici ya da öğretmen, diğer öğrenci ya da öğrencilerin öğrenen olarak davrandığı, iki ya da daha fazla sayıda öğrenciden oluşan gruplardaki öğrenme deneyimidir.
Akran öğreticiliği aynı ya da farklı yaş grubundaki öğrenciler arasında uygulanabilir. Bu bağlamda akademik performans düzeyi yüksek olan öğrenci öğretici, akademik performans düzeyi düşük olan öğrenci öğrenen olarak görev alır.
Yüz yüze eğitime kısmen başlayacağımız bu günlerde okullarımızda geçmişten bugüne zaten uygulanmakta olan akran öğreticiliği, uzaktan eğitim yapacak olan öğrenciler için de rahatlıkla uygulanabilir bir öğretim stratejisidir. Ancak uzaktan eğitimde dersler sırasında ikili ve daha fazla sayıda öğrencinin kendi başına yapabileceği bir faaliyetten çok günlük ders programı bitirildikten sonra öğretmen tarafından akran gruplarının oluşturulmasıyla birlikte yapılabilir. Çünkü uzaktan eğitimdeki dersler sırasında akran gruplarının ayrı ayrı çalışmaları teknolojik açıdan mümkün değildir.
Uzaktan eğitim sürecinde her sınıf düzeyinde ve hemen hemen bütün derslerde uygulanabilecek olan akran öğreticiliği uygulamasını kısaca şöyle planlayabiliriz; ikili veya üçlü gruplar oluşturulduktan sonra; her grubun bir moderatörü, öğreticisi ve öğrenicisi tespit edilir, teknik sorunlar moderatör tarafından yerine getirilir, bağlantı sağlandıktan sonra hangi yöntem uygulanacaksa, uygulamaya geçilir.
Pandemi ve uzaktan eğitim süreci nedeniyle öğrencilerimizin okullarından ve birbirlerinden uzak olmaları sonucu hem sosyalleşmeleri hem de iletişimlerinin güçlenmesi amacıyla uzaktan akran eğitimi stratejisi rahatlıkla kullanılabilir.
Kaynaklar
Akran Öğreticiliği. (2020). MEB, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü