Çoğunlukla, örgütsel tören tarihsel nitelik taşıyan bir olaya toplumun verdiği kültürel ağırlığı sürekli kılmak belirli yer ve zamanlarda düzenlenen bir davranış türüne verilen isimdir.
Eğitim tarihimizde, okullarda bayram tatilleri oldukça önemsenmiştir. Ancak, mevcut iktidar döneminde belli bir süre içeriği yumuşatılmış bir biçimde uygulanmaya başlanmıştır. Okullarda bu törenlerin yumuşatılmış biçimiyle uygulanmaya çalışılması öğrenciler adına birçok şey kaybettirmiştir. Ancak, son zamanlarda ulusal törenlerin tekrar gündeme gelmesinin birçok getirileri olacağı aşikardır.
İlk başta söylenmesi gereken ulusal bilinç boyutudur. Elbette, törenlerin tekrar uygulanması öğrencilerin ulusal bilinç kazanımını pekiştireceğini vurgulamak gerekir.
Diğer taraftan, bayram törenlerinin tekrar etkin bir biçimde uygulanması öğrencilerin ilgi, işbirliği, dayanışma duygularını geliştirecektir. Kuşkusuz, bu durum da duygusal zeka ile ilgilidir. Duygusal zeka ise öğrencinin bilişsel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu durumun da öğrencinin akademik başarısını etkilemesi kaçınılmazdır. Yine, akademik başarı duygusunu tadan öğrenciler aşağılık duygusundan sıyrılıp, özgüven düzeyini yükseltebilir.
Öğrencinin özgüven düzeyinin yükselmesi şu anlama gelecektir:
1- Çevreyle güvenli ilişkiler,
2- Kendisine ve çevresine değer verme,
3- Kendi beklentileriyle toplumun beklentilerini uzlaştırma
4- Doğaya önem verme,
5- Sevebilme ve çalışabilme.
Sonuç olarak ulusal törenlerin yumuşatılmış biçimde uygulanması son verilip tekrar etkin bir biçimde uygulanmaya başlaması gerek öğrenci için gerekse ülke için katkıları tartışılmazdır.