17/04/2015 tarih ve 29329 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Hizmet Puanları” başlıklı 40. Maddesinin 5 bendinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda görev yaptıkları her ay için 0,5 puan eklenir."ve 6.bendinde yer alan Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmakta olan öğretmenlerden bu Yönetmelikte zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların hizmet puanları, görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak belirlenir."hükmü yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere ilave hizmet puanı alabilmek için; zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp, zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmak, gerekmektedir. Burada yer alan destekleme ve yetiştirme kursunda yer alan öğretmene ek puan verilmesi doğru bir uygulamadır.Ancak diğer uygulama tamamen eşitlik ilkesine aykırıdır. Ancak bu düzenlemede aynı hizmet bölgesine zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere atanan öğretmenler ile farklı gerekçelerle atanan öğretmenler arasında ayrıma gidilmesi eşitlik ilkesini ve çalışma barışını zedelemektedir. Bu bağlamda, “..Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere..” ibaresinin iptali halinde bu eşitsizlik giderilecek, hakkaniyete uygun bir uygulama sağlanacaktır.
Ayrıca, bu düzenleme bu haliyle kamu yararı ve hizmet gereklerine de uygun değildir. Zira, burada amaç öğretmenleri zorunlu hizmet bölgesinde görev yapmaya teşvik etmek ise bu şekilde öğretmenlerin isteğe bağlı olarak zorunlu hizmet bölgesinde çalışmaya teşvik edilmediği, tersine bir duruma sebebiyet verildiği görülmektedir. Burada yapılması Ancak bu düzenlemede aynı hizmet bölgesine zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere atanan öğretmenler ile farklı gerekçelerle atanan öğretmenler arasında ayrıma gidilmesi eşitlik ilkesini ve çalışma barışını zedelemektedir. Bu bağlamda, “..Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere..” ibaresinin iptali halinde bu eşitsizlik giderilecek, hakkaniyete uygun bir uygulama sağlanacaktır. Burada yapılması gereken başka şekillerde zorunlu hizmete teşviktir. Mesala;
1- Ek puan zorunlu hizmet süresince de verilmeli.
2- Zorunlu hizmet tamamlandıktan sonra yer değiştirmede öncelik. Örneğin zorunlu hizmete nasıl ki ayrı bir sistemle öğretmen gönderiyorsak, zorunlu hizmeti tamamlayıp ayrılacaklar için de benzer yöntem uygulanmalıydı. İsteğe bağlı yer değiştirmelerle eş zamanlı yapılacak sistemde daima zorunlu hizmet bölgesindekiler mağdur olmaktadırlar çünkü zorunlu hizmette olmayan yüksek puanlı öğretmenlerimiz vardır.
3- Öğretmenlerin maaş artışı yoluyla desteklenmesi gerekir,
4- Öğretmelere zorunlu hizmet sonrası düşük ya da sıfır faizli kredi olanağı tanınabilir,
5- Öğretmelere zorunlu hizmet sonrası TOKİ konut desteği sağlanabilir,
6- Öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgesinde lojman ve güvenlik sorunlarının çözümlenmesi gerekir,Ümit ediyoruz ki bundan sonraki süreçte uygulamada bu öğretmenlerimizin lehine adımlar atılır.