Öğrencilerin Sınıf İçi Etkinliklere Katılımı

Eğitim sürecinin temeli öğrenmeye dayanmaktadır. Öğrenmenin verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için de sınıfta yapılan etkinliklerin önemi göz ardı edilemez. Sınıfta, öğrencilerin dikkatini çekmenin ve derse ilgilerini devamlı tutmanın yolu da onları e

Eğitim sürecinin temeli öğrenmeye dayanmaktadır. Öğrenmenin verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için de sınıfta yapılan etkinliklerin önemi göz ardı edilemez. Sınıfta, öğrencilerin dikkatini çekmenin ve derse ilgilerini devamlı tutmanın yolu da onları etkinliklere katmaktan geçmektedir.

Sınıf içi etkinliklere katılım, öğrencinin istenen davranışı kazanması için etkileşim kurması ve bu çabayı davranışı kazanana kadar sürdürmesidir. Bu anlamda etkili öğrenme, çocuğun öğrenme sorumluluğunu üstlenerek öğrenmeye etkin bir şekilde katılmasıyla gerçekleşir.

Öğrenme-öğretme süreçlerinde gerçekleştirilen etkinliklerin temel amacı, öğrencilerin etkin öğrenme çabası içine girmelerini sağlamaktır. Bunu gerçekleştirecek olan kişi öğretmen; mekân ise aktif öğrenme süreci için düzenlenmiş sınıftır.

Sınıftaki ortam, öğrencilere kendi aralarında ve öğretmenleriyle fikir alışverişinde bulunma olanağı sunuyorsa, ortak anlamlar oluşturuyorsa, öğrenmeyi zenginleştirmek ve derinleştirmek için öğrenciler arasında diyalog fırsatı hazırlıyorsa sınıfta sağlıklı bir etkileşimin varlığından söz edilebilir.

Sınıf içi etkinliklerle istenilen hedeflerin gerçekleştirilmesi, bu etkinliklerin etkililik derecesiyle birebir ilişkilidir. Bu etkinlikler, öğrencilerin enerjilerini kullanabilmelerine olanak sağlayacak aynı zamanda istenilmeyen öğrenci davranışlarını önlemeye de yardımcı olacaktır.

Sınıf içi etkinlikler, öğretim kademelerinin her düzeyinde çocukların düzeyine ve sınıfın fiziki mekânına göre hazırlandığında en üst düzey yararı sağlayacaktır.

Bu bağlamda öğretmenler, öğrencileri sınıf içi etkinliklere katmak için onların fiziksel özelliklerini, sınıfın fiziksel ortamını, öğrencilerin oturma düzenini, sınıfın ışık alma durumunu, sıcaklığını dikkate almalı, sınıfı bu etkenlere göre düzenlemelidir.

Kaynaklar

Prof. Erten Gökçe, Doç. Dr. Aliye Ertem. Etkili Öğretmenlik.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri