Nitelikli-Kaliteli Okulların Özellikleri

Okulun nitelikli-kaliteli olması, okul toplumu başta olmak üzere, en yakın çevreden başlayarak bütün toplumu yakından ilgilendiren bir durumdur. Hele eğitimin, toplumun gelişmesi ve kalkınmasıyla doğrudan ilgili olması, okulun önemini daha da ön plana çıkarmıştır.

Çok farklı ülkelerde ve değişik zamanlarda yapılan birçok çalışmada nitelikli-kaliteli okulların hangi özelliklere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir;

-Herkes için yüksek beklentiler; Okuldaki bütün öğrencilerin, motive edildikleri takdirde öğrenebilecekleri yaklaşımıdır. Sosyal, fiziksel ve zihinsel durumlarına bakılmaksızın bütün öğrencilerin yüksek öğrenme beklentileri vardır.

-Öğrenci farklılığına yanıt verme; Eğitimciler kültürel, dilsel ve sosyal farklılıkları birer zenginlik unsuru olarak görür ve müfredatı buna göre belirler.

-Aktif öğrenmeye vurgu; Öğrenciler bilgiyi pasif olarak öğrenme yerine, yaparak, yaşayarak, deneyimleyerek ve keşfederek bulur.

-Temel eğitim programı; Okul temel eğitim programını benimser fakat çok fazla kazanım yerine, kazanımın anlaşılma derecesine odaklanır.

-Farklı eğitim yaklaşımları; Yönetici ve öğretmenler kendilerini yeniler, farklı eğitim yaklaşımlarını öğrenmek için eğitimlere katılır.

-Öğrenme kaynağı olarak zaman; Okul zamanı öğrenme etkinliği için düzenlenir. Öğretmen ve yöneticilerin ihtiyaçları ikincil durumdadır.

-Doğru değerlendirme; Öğretmen ve yöneticiler, öğrencilerin standart testleri yapma dereceleri yerine, onların değişik alanlarda ne yapabildikleriyle ilgilenir

-Heterojen gruplama; Başta cinsiyet olmak üzere, öğrenciler heterojen gruplamaya tabi tutulur.

-İşbirlikçi öğrenme; Öğrenci ve öğretmenler rekabet yerine işbirliği yapar. Demokratik bir ortamda birlikte üretir, birlikte öğrenirler.

-Araç olarak teknoloji; Teknoloji, mükemmelliğin ve gelişmişliğin sembolü değil, öğrenmeyi geliştirmenin kaynağı olarak görülür.

Bu özelliklerin tümüne veya çoğunluğuna sahip okulları nitelikli-kaliteli okullar olarak adlandırabiliriz. Ancak görev yaptığımız okul da dâhil olmak üzere ülkemizdeki birçok okulun bu özellikleri taşımadığı da acı bir gerçektir.

Kaynaklar:

Eğitim Yönetimi. Fred C. Lunenburg. Allan C. Ornstein Nobel Yaynevi-2013

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri