Ülkemizde eğitime dahil olmayan kesim kalmadı. Kamu ya da özel sektör alanda kreş, okul öncesi, ilkokul, ortaokul, kolej, fen lisesi, üniversite açarak, açtırarak işin içinde, işin içine girdi.
Diyecek çok sözümüz var da, neyse!
Eğitimde bir alan daha var ki, tamamen özel sektörün elinde.
Bu alanın adı: "Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri".
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde tıbbi ve eğitsel tanımı yapılmış engelli bireyler bireysel ve/veya grup eğitimi alırlar. Bu eğitimleri elbette öğretmenler vermektedir.
Öyle her diploma sahibi öğretmen bu kurumlarda görev alamaz.
Görev alacak öğretmenler şunlardır:
1) Özel eğitim öğretmeni
2) Sınıf öğretmeni
3) Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni
4) Okul öncesi öğretmeni
Bunlar dışında bu kurumlarda psikolog, odyolog, fizyoterapist de görev yapabilmektedir.
Bu öğretmenlerden özel eğitim öğretmeni dışındakiler MEB' in açtığı UZMAN ÖĞRETİCİLİK sertifikasına sahip olmak zorundadır.
Peki nedir, uzman öğreticilik sertifika programı?
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü açar bu programı. Program, 160 saati teorik olmak üzere 240 saat sürer. 80 saat ise uygulama eğitimi yapılır. Pandemi öncesi yüz yüze yapılan eğitimler artık EBA üzerinden ve uzaktan yapılmakta.
Bakanlık bir kursun daha duyurusunu yaptı.
http://ookgm.meb.gov.tr/www/ozel-egitim-alaninda-destek-egitimi-verecek-uzman-ogretici-yetistirme-kursu-basvurulari/icerik/1737
Kursun başvurusu 21 Mart 2022. Eğitim aralığı 18 Nisan - 13 Mayıs 2022. Ekseri çoğunluğunun okul, sınıf, öğrenci tecrübesi hiç olmayan tam 6.500 öğretmen bu kursa katılacak, 6 hafta sürecek 240 saatlik eğitimden (!) sonra rehabilitasyon merkezi öğretmeni iş başı yapacak. Yani üniversitelerin özel eğitim bölümlerinden mezun olanlarla aynı haklara sahip olacak. Sonra da öğrenme güçlüğü çeken, zihinsel engeli olan, otistik olduğu belirlenen çocuklarla işitme, görme, ortopedik, dil konuşma gibi engeli bulunan bireylere eğitim verecek, rehabilite yapacak.
Şimdi, şu günlerde rehabilitasyon merkezleri sertifika programına göndermek ve ucuz iş gücü sağlamak için harıl harıl öğretmen, uzman öğretici adayı arıyor. Haklılar mı, kendi açılarından evet.
MEB işin kolayını buldu galiba. Atanamayan öğretmen varsın atanamasın ama gitsin 240 saat eğitim (!) alarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde (köle gibi) görev yapsın.
Oh, ne âlâ ne âlâ!
Son açılacak kursa tam 6.500 kişi katılacağını yukarıda yazmıştım. Bundan önceki kursta 3000, ondan önceki kursta 3.500 öğretmen, uzman öğretici oldu. İki yılda 13.000 kişi sisteme dahil oluyor.
Diyeceksiniz ki ihtiyaç var kurs açılıyor. Bu konuda şu hususlardan çok rahatsızım.
1) Özel eğitime ihtiyacı olan birey sayısının artmış olması. Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin önemli bir kısmı öğrenme güçlüğü teşhisi ile merkezlerde eğitim alıyor ki bu durum eğitim sisteminin çöktüğünün apaçık kanıtıdır. Ben öğretemiyorum, emaneti rehabilitasyon merkezlerine.
2) Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi dernek, federasyon vb sivil toplum kuruluşları sanırım uzman öğretici enflasyonu oluşturup, çalışmazsa çalışacak çok anlayışı içinde ucuz iş gücü peşinde.
MEB işin kolayını buldu galiba. Bir yandan üstü kapalı da olsa atanamayan öğretmene al sana iş demek istiyor, öte yandan başını eğ, denileni uygula, yerini pirelendirme yoksa yerine çalışacak çok çaresiz, çok aday var diyor.
Hayırlı ola, hayırlı gademli ola!