MEB, 1512 Memur ve Şef Atamasını Yapmalı, Haksızlığı Düzeltmelidir!

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4.(a) maddesine göre görev yapmakta olan şef ve memurlar, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının adeta belkemiğidir. Son yıllara kadar kadro açıklarıyla görevlerini sürdüren bu personel, zaman zaman görevde yükselme sınavlarıyla bir üst göreve yükselme olanağını elde eder. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan memurlar, genel idare hizmetleri sınıfına; genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan memurlar da, aynı sınıf içinde şeflik görevine geçer.

Bu anlamda, MEB Personel Genel Müdürlüğü Ekim-2018 tarihinde, kendi personeli arasından şef ve memur kadrosuna görevde yükselme suretiyle atama yapmak üzere “Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanarak, görevde yükselme sınavı duyurusu yayınladı.

Başvuru koşulları, ilgili yönetmelikte şu şekilde yer almaktadır;

Şef kadrosuna atanacaklarda aranacak özel şartlar:

 Başvurunun son günü (24/10/2018) itibarıyla;

 1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak.

 2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az beş yıl görev yapmış olmak.

3) Bulunduğu görev unvanında veya aynı düzeydeki görevlerde toplam en az bir yıl görev yapmış olmak.

4) Yardımcı hizmetler sınıfı dışındaki kadrolarda görev yapıyor olmak.

 Memur kadrosuna atanacaklarda aranacak özel şartlar:

 Başvurunun son günü (24/10/2018) itibarıyla;

 1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

 2) Devlet memurluğunda adaylığı kalkmış olmak.

Sınava giriş koşulları, sınav tarihi, sınav muhteviyatı duyurusuna göre boş kadrolar da şu şeklide belirlendi;

UNVANI

TEŞKİLATI

TOPLAM

MERKEZ

TAŞRA

ŞEF

64

1750

1814

MEMUR

40

3450

3490

TOPLAM

5304

Adaylar, duyuru koşullarına göre başvurularını yaparak 9 Aralık 2018 tarihinde yapılan yazılı sınava girdi. Yazılı sınavı kazananlar 18 Şubat 2019-1 Mart 2019 tarihleri arasında 81 il merkezinde sözlü sınava girdi ve her iki sınav sonucunda 5426 aday memur ve şeflik sınavını kazandı.

Yapılan tercih ve atama işlemleri sonucunda ilan edilen 5304 boş kadrodan sadece 3792’si doldurulabildi. Dolayısıyla 1512 kadro boş kaldı. Atama yapılacak yeterli sayıda boş kadro olduğu ve bu kadrolara atama yapılacak kadar aday yazılı ve sözlü sınavı kazandığı halde, bu kadrolara atama yapılmadı.

Neden mi yapılmadı?

Bu sorunun cevabı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 68.maddesinde yer alan düzenlemede gizlidir. Düzenlemeye göre, ataması yapılacak kadro için belirli süre hizmet ve üç derece aşağı kadroya atama söz konusudur. Yani ataması yapılacak aday eğer 7.derecede ise en fazla 4.derece bir kadroya atanabilir.

Örnekleri bu şekilde çoğaltmak mümkün.

Bunun yanında, bu sorunu çözmek de oldukça kolay. Bakanlığın her yıl yaptığı kadro/ derece cetvelleri ivedi olarak düzeltilir ve ek atama duyurusu yapılabilir.

Bu şeklide, ilan edilen ve atamalar sonucunda boş kalan 1512 kadronun, derece düzeltmesi yapılarak, ek atama ile sınavı kazanan adaylara duyuru yapılarak, doldurulması gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı taşra ve merkez teşkilatının gerçek emekçileri olan şef ve memurlara yapılan bu haksızlık acilen düzeltilmeli, hak ettikleri unvanlar kendilerine teslim edilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri