MALİ HİZMETLER UZMANI VE YARDIMCILARININ SENDİKALARDAN TALEPLERİ

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mevcut mali yönetim sistemi değiştirilerek daha etkin bir yönetim ve kontrol sistemi oluşturulmuş ve kamu idarelerinin, yönetim ve hesap verme anlayışı çerçevesinde sorumlulukları artırılmıştır. Bu çerçevede kurumlarda “Strateji Geliştirme Birimi” kurulmuştur. Bahse konu kanunun 60 ıncı maddesinde, strateji geliştirme birimlerinde “Mali Hizmetler Uzmanı” çalıştırılacağı hüküm altına alınmış ve bu unvan, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesindeki kariyer meslekler içerisinde yerini almıştır.

Kamu kurumlarına Mali Hizmetler Uzmanı atanması amacıyla 2006 ve 2007 yıllarında yapılan merkezi sınavları 824 Mali Hizmetler Uzmanı, 2008, 2011, 2013, 2015 ve 2016 yıllarında yapılan özel yarışma sınavlarını ise 1.539 kişi başarıyla geçmiş ve atanmıştır. Atanan kişi sayısına göre Mali Hizmetler Uzmanı ve Uzman Yardımcılarının toplam sayısı 2.363 kişi olması gerekirken; özlük hakları ve diğer sorunların yol açtığı durumlar nedeniyle meslekten ayrılmalar (istifa, terfi vb.) olmuş, 2017 yılına geldiğimizde görev yapan Mali Hizmetler Uzman/Uzman Yardımcısı sayısı 1.400 civarında kalmıştır.  Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı sınavlarını kazanan ancak, şu an meslekte bulunmayanların oranı yaklaşık %41 gibi dikkat çekici bir seviyeye ulaşmıştır. Maalesef sorunların kısa vadede çözülmemesi bu oranın daha da yukarıya çıkmasına sebebiyet verecektir.

                Farklı kurumlarda çalışan aynı unvandaki kamu personellerinin özlük hakları, eşit işe eşit ücret vermek amacıyla çıkarılan(02.11.2011 tarihli ve 28103 sayılı Mükerrer Resmi Gazete-666 Sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname) kararname ile eşitlenirken, aynı sınav, şart ve usullerle alınan, yükselme şartları aynı olan Mali Hizmetler Uzman ve Uzman Yardımcılarının maaşları, bırakın diğer merkez teşkilatı uzmanları ile eşitlenmeyi kendi içinde bile ikiye ayrılmıştır. Yani Ankara’da aynı işi yapan, iki ayrı kurumda çalışan Mali Hizmetler Uzmanı veya Uzman Yardımcıları birbirinden farklı maaş almaktadır. Bunun yanında mesleğimiz merkez teşkilatı kadrosu olmasına rağmen,  666 sayılı KHK ile Bakanlıklarda (üniversiteler, yargı organları ve mahalli idarelerinde durum daha kötü) bile taşra teşkilatı kadrosu gibi yanlış bir algıyla hareket edilerek emsali olmayan büyük bir yanlışa imza atılmıştır.

          Üniversiteler, yargı organları ve mahalli idarelerde çalışan Mali Hizmetler Uzman ve yardımcılarının, diğer kamu kurumlarında çalışan aynı unvandaki meslektaşlarından 666 Sayılı KHK ile özlük hakları kapsamında ayrıştırılması ve düşük maaş almaları, Kamu Denetçiliği Kurumu (OMBUDSMANLIK) gündemine taşınmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu yapılan başvuruyu incelemiş, başvurucuyu haklı bulmuş ve ekteki 18/08/2015 tarihli kararı ile ilgili kurumlardan bu eşitsizliğin giderilmesi için kanuni düzenleme yapılmasını istemiştir.

 

Yukarıdaki açıklamalar, ekteki tablo (https://drive.google.com/open?id=0B68fJiFVheVLU2NFbXRqSEluVHM ) ve Kamu Denetçiliği Kurumunun kararı doğrultusunda, başta üniversiteler, mahalli idareler ve yargı organları olmak üzere kamu idarelerinde çalışan Mali Hizmetler Uzmanları ve Uzman Yardımcılarının kendi içindeki ayrıştırmanın kaldırılmasını, özlük haklarının merkez teşkilatı uzmanlıkları ile eşitlenmesini ve ekte ayrıntılı olarak belirtilen sorunların çözülmesini istiyoruz.

Ayrıntılı talepler : https://drive.google.com/open?id=0B68fJiFVheVLU2NFbXRqSEluVHM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri