LGS, ARA ELEMAN İHTİYACI VE KAYBOLAN GEÇLİK

Yine ve yeniden bir LGS günündeyiz. Ortaöğretime geçiş yani liseye yerleşmek için binlerce öğrencimiz LGS de ter dökecek. Sınavın sonunda akademik başarısı yaklaşık olarak ortalama yüzde 5 lik dilimin içerisinde olan çocuklarımız sınavla öğrenci alan okul

Yine ve yeniden bir LGS günündeyiz. Ortaöğretime geçiş yani liseye yerleşmek için binlerce öğrencimiz LGS de ter dökecek. Sınavın sonunda akademik başarısı yaklaşık olarak ortalama yüzde 5 lik dilimin içerisinde olan çocuklarımız sınavla öğrenci alan okullara yerleşecek. Daha sonra haftaya gerçekleşecek olan YKS sınavı gündemde olacak ve yine aynı oranlarda belki bu oranların bir katı fazlası yüzde onluk dilimde yer alacak bir öğrenci nitelikli ve mezun olduğunda rahatça iş bulabileceği bir bölümde üniversite eğitimine başlayacak.

Hepimizin malumu olduğu üzere ara eleman diye nitelendirilen meslek mensuplarına ülkemizde çok ihtiyaç olduğu ve yetişmiş eleman konusunda açığımız olduğu gerçeğini görüyoruz. Nitelikli ara elaman yetiştirilmesi için ülkemizde meslek liseleri mevcut. Ülkemizin en ücra köşesinde dahi yer alan meslek liselerimizde aklımıza gelebilecek her alanda (bilişim, elektrik-elektronik, mobilya, makine, yiyecek-içecek hizmetleri, biyomedikal, tesisat vs.vs. ) çocuklarımızın ilgi ve istidatlarına uygun olarak bölümler mevcut ve yetenekli, mesleğinin uzmanı öğretmenlerimiz, öğrencilerini yetiştirecek ekipmanları ile hazır bir şekilde beklemektedirler. Ortaokulu bitirip liseye geçen ve ortalama olarak bahsettiğimiz yüzde 5 lik dilime giremeyen öğrencilerimizin yaklaşık olarak sadece yüzde elli oranında bir kısmı mezun olduklarında kollarında altın bilezikleri hazır olacak, maalesef ki geriye kalanlar ise bu meslek liseleri yerine diğer Anadolu Liseleri ni tercih etmekte ve o okullardan mezun olduklarında da yaklaşık yüzde 80-90 ı hasbelkader bir üniversite kazansa dahi nitelikli bir meslek mensubu olamamaktadır, lise mezunu ya da üniversite mezunu olarak niteliksiz işsizler ordusuna dahil olarak, ne iş olursa yaparım abi ehliyeti sahibi oluyorlar. Bir taraftan ülkemizde genç ara eleman ihtiyacımız devam ederken diğer taraftan niteliksiz ( meslek açısından) gençlik kitlemizin varlığını görüyoruz. Akademik başarısı bahsettiğimiz oranlarda yer almayan öğrencilerimizi bahse konu meslek liselerine ve bakanlığımızın uygulamakta MESEM sistemi içerisine entegre edersek hem ülkemizin ihtiyacı olan ara eleman ihtiyacımız giderilmiş olur hemde gençlerimiz liseden mezun olduklarında nitelikli bir meslek sahibi olmuş olurlar. Şu hususa da değinmekte fayda var ki; ara eleman tabiri ile meslek mensuplarını küçümsemek veya basite almak amacında kesinlikle değiliz, konuyu ifade etmek için bu terimi kullanmaktayım aksine yukarıda da dediğim üzere kıymetli ve ihtiyacımız olan bir iş pozisyonunu ifade etmek için kullandım.

Cumhurbaşkanımızın da yaklaşık 15 gün öncesinde uyarısını yapmış olduğu genç işsizlik ve özel sektörün personel ihtiyacı sorunu ortada iken ortaokuldan mezun olan öğrencilerimizi bu şekilde gerek mesleki eğitim merkezlerine gerekse meslek liselerine yönlendirerek gençliğimizin heba olmasının önüne geçemez miyiz. Bazı ebeveynler maalesef ki çocuğum meslek lisesine gitmesin, üniversiteyi kazansın, ezilmesin, beyaz yaka iş sahibi olsun diye özünde iyi niyetli ancak gerçekte çocuğuna kötülük yaptığı bir hatanın içirisine düşüyor. Sınavla öğrenci almayan mahalli yerleşimle düz bir liseye yerleşen öğrencilerimiz nitelikli bir bölümde üniversiteyi okuyamayınca niteliksiz ve yeteneksiz işsiz bir genç olarak karşımıza çıkıyor. Hasbelkader bir iş bulabilen bu gençlerimiz de meslek mensubu olmadıkları için de ucuz işçi kimliği ile, zincir marketlerde hem kasiyer, hem reyon görevlisi olarak, cafe-restoran ve lokantalarda ucuz işçi olarak, her an kaza riski ile karşı karşıya moto-kurye olarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Meslek lisesine akademik başarısı düşük öğrenci gider, meslek lisesine giderse üniversiteyi kazanamaz yanılgısına düşmeyerek çocuklarımızın geleceğine ipotek koymadan nitelikli gençliğimizin yetişmesi için gençlerimizi mesleki eğitime yönlendirmekte daha fazla geç kalmamak için özellikle ortaokul öğretmenleri ve ortaokuldan mezun olacak çocuklarımızın ebeveynleri bir seferberlikte bulunmak için daha fazla geç kalmasalar mı acaba.

LGS’ ye girecek değerli yavrularımıza başarılar dilerken gençliğimizin daha fazla kaybolmaması için gereken hassasiyetlerin gösterildiği güzel yarınlar temenni ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri