Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasamızın 74 üncü maddesinde yer alan Anayasal bir Kurumdur. 6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla…” görevlendirilmiştir.
Kurumumuz, Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışı içinde ve hakkaniyet temelinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013 yılından itibaren faaliyetlerini sürdürmekte, halkın avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir.
“İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu;
İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine,
İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine,
İnsan haklarının gelişmesine,
Hukukun üstünlüğünün sağlanmasına,
Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına,
Şeffaf hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşmasına
katkı sağlamaya çalışmaktadır.
Açıklama: KDK başvurusu için idari başvurunuzun olumsuz gelmesi gerekir. Örneğin engelliliğe dayalı tayin istediniz, olumsuz cevap aldınız. Bu durumda KDK başvurusu yapabilirsiniz. KDK'ya internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Yazdığınız dilekçeyi ve gelen cevabı sisteme yüklemeniz gerekir. KDK en geç 1 ay içinde kurumunuza tavsiye kararı gönderir. Kurumun bu tavsiye kararını uygulması gerekir. Eğer uygulamazsa, dava açabilirsiniz ve tavsiye kararını mahkemede delil olarak sunarsınız.
Dava açmışsanız eğeri KDK ya başvuru yapamazsınız. Dava açmadan KDK'ya başvurmuşsanız, dava açmak için zaman aşımı durur.
Engelliliğe dayalı hak ihlallerinde lütfen KDK başvurusu yapınız. Kurum, tüm başvuruları raporlandırır. Hatta önemli bulduğu konularda TBMM ye önlem alması konusunda rapor verir.