Eğitimin en temel amaçları; bireyi meslek sahibi yapmak ve iyi yurttaş yetiştirmektir. Bireyin gelişimini sağlamak ve topluma uyumunu sağlamak en temel amaçlardandır.
Bireyi meslek sahibi yapmak en temel amaçlardan olmasına rağmen tartışılmasın gereken konulardan biri olmalıdır. Çünkü bir taraftan bir taraftan yetiştirilme koşulları bir taraftan istihdam koşulları sorun olabilmektedir.
Özellikle bazı üniversitelerde öğretim elemanı ve donanım yetersizliğinde öğrenciler iyi yetiştirilmemektedir veya bu halleriyle sisteme girdiklerinde üretkenlik açısından da bir takım sorunlar baş gücü göstermektedir. Çünkü, önemli ölçüde üretkenlik elemanın olumlu koşullarda yetişmesiyle ilgili.
Diğer taraftan; sağlık alanlarında yetersiz eleman yetiştirilirken; eğitim vb. alanlarda sağlıklı insan gücü planlaması yapılmadığı için istenen düzeyde insan gücü yetiştirilmemektedir.
Eğitimin diğer önemli aracı kendini geliştirmek ise de bu değişken en fazla göz ardı edilen hususlar arasında yer almaktadır. Çünkü, özellikle eğitim yöneticiliğinde kadın yöneticilerin atanmasında eşitsizlik görülebilmektedir. Yine, sınıfların kalabalık olması çocukların/gençlerin kendini ifade etmelerini sınırladığında bilişsel, sosyal, duygusal gelişimini engellemektedir.