Bilindiği gibi her eğitim öğretim yılı sonunda öğretmenler yeni bir heyecanla il içi yer değiştirmeleri beklemektedir. Lakin batı illerimizde özelikle büyük şehirlerimizde genellikle sınıf öğretmenliğinde bu durum hayal olmaya başlamıştır. Bunun sonucunu bir kaç senedir yaşıyoruz. Artık öğretmenlerimiz okullarında çakılı hale gelmektedir. Hâlbuki Bakanlığın icraatlarına baktığımızda eskiden yöneticiler bile kurumlarında süresiz çalışabiliyor hatta oradan emekli olabiliyordu. Bu durumu verimsiz oluyor gerekçesi ile düzenleme yapılarak 4 artı 4 yıl sistemi getirilmiştir. Böylece yöneticilerin daha etkili olması sağlanmıştır. Yine aynı şekilde yasa ve yönetmelik değişikliğine gidilerek öğretmenlerinde en fazla 8 yıl aynı okulda çalışabileceğini verimlilik gerekçesi ile değiştirilmiştir. Hatta bu rotasyon yapılmaya çalışılmış ancak iptal edilmiştir. Hal böyleyken hala il içi neden Mayıs ayında yapılıyor. Çünkü bunun hiç bir anlamı kalmıyor.
Yukarıda belirtildiği gibi batı illerinde özelikle büyükşehirlerde genellikle sınıf öğretmenliğinde. Bazen bakanlık bunu 2.il içi açarak tedarik ediyor ama kalıcı bir çözüm gerekiyor. Burada şunları da göz ardı edemeyiz. Artık öğretmen açığı kapanıyor. Dolayısıyla buda yer değiştirmeyi zorlaştırıyor. Yine ikili eğitimden normal öğretime geçilmesi ile oluşan norm fazlalığı, Özür durumundan yer değiştirmeler sonucu il ve ilçe emrine atamalar ister istemez eritilmeye çalışılıyor. Tabi ki bu iyi bir şey ancak yıllarca zor şartlarda çalışıp daha iyi bir yere atanmayı bekleyen öğretmenlere haksızlık olmuyor mu?
Burada bizim önerimiz yöneticilik atamalarının yapılıp boşalan öğretmenlik kadrolarının belirlenmesi ve haziran ve temmuz aylarında emeklilik islerinin yapılmasından sonra il içi yer değiştirmelerin Temmuz ayı sonunda yapılması sabitleştirilmelidir. Ya da sıra olayına geçilerek Mayıs sonu ve Temmuz sonu ve Ağustos sonu olmak üzere gerekirse Şubat başında çalıştırma sistemine geçilmesidir. Böylece öğretmenler aynı okulda kalarak verimsiz olmayacak. Yönetmelik değişikliği ayni okulda en fazla 8 yıl çalışılması genel olarak kendiliğinden hallolmuş olacak.. Zor şartlarda çalışan öğretmenlerimiz nefes alacak. Norm fazlası ve Özür atalarını engellemeyecek. Daha sayacağımız bir çok faydası. Bu durumu bizzat sahada yaşayan bir öğretmen, eğitimci olarak yazıyoruz. İnşallah en kısa zamanda çözüm bekliyoruz.