Engelli Çocuğu Olan Sınıf Öğretmenlerinin Ek Dersi ve Yarım Gün Çalışma Durumu Nasıl?

SİZDEN GELEN SORU: Merhaba.milli egitimde gorevli sinif ogretmeniyim.engelli cocugu olan bayan memur icin taninan 12 ay sureli yarim gun calisma hakkimi kullaniyorum.zar zor elde ettim tabiki bu hakkimi.yarim gun aciklamasi meb personeli icin tam olarak aciklanmadigi icin zorluk asadim.biz 18 saat maas karsiligi 12 saat de ek ders karsiligi toplam 30 saat calisiyoruz.yarim gun calisma saati de 15 saat.ancak bunun karsiligi olan ucret noktasinda puruz var.bu izni kullanan sinif ogretmeni olmadigi icin benim durumum bir ilk.ilce ve il amirlerim bakanliga gorus sormuyorlar.soru şu:15 saat 9+6 mi degil mi?eger oyleyse 6 saatlik ekdersimi alamiyorum.bu sorunun cevabi onemli.cunku ben kizim okula baslayincaya kadar yarim gun calisip yarim maas alma iznimi de kullanmak istiyorum.o zaman 9 saat mi calisicam 15 saat mi?bilmem anlatabildim mi?ozetle biz maasimiz icin haftada 18 saat calisiyoruz.ek ders icin 12 saat.toplam 30 saat calisip hem maas hem ek ders aliyoruz.bu konuda yardimci olursaniz cok iyi olur.tabi sinif ogretmeni olarak sinifimda calisma usulum ne olur onuda mebin gundemine almasi yonetmeligi cikarmasi lazim.yani birilerinin bunu meb den istemesi lazim.ben aylardir dilekcelerle mucadele ediyorum.ancak meb e kadar ulasamiyorum.sendika da dava yolunu teklif ediyor.zor ve uzun bir yontem.bana sorarsaniz meb e birisinin hatirlatmasi ve talep etmesi yeterli olacak.ilgilenebilirseniz cok memnun olurum.selamlar...

CEVAP: 2016 yılı KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No: 6)

I. DOĞUM SEBEBİYLE VERİLECEK İZİNLER
C) Yarım Gün İzin

29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine eklenen (F) fıkrasında, “Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır… Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
Çocuğun engelliliği halinde yarım gün izin süresi

a) Çocuğun engelli doğması halinde yarım gün izin süresi doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren on iki aydır.

b) Doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti halinde memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren on iki aylık sürenin kalan kısmı kadardır.

F. Hanım, MEB işleyişini bilmiyorum. Ancak mevzuata göre size şunu belirtebilirim. Tebliğe göre; günlük çalışma saatinin yarısı kadar çalışılabilir diyor. Dolayısıyla sizin günlük çalışmanız ne kadarsa yarsını hesap edin. haftalık olarak toplam çalışma sürenizi değil. Günlük çalışma süreniz ne ise onu dikkate alın. Dilekçelerle MEB e ulaşmanız gerekmiyor. Sendikanızla tekrar bu konuyu istişare edin. Sendikanız, Devlet Personel Başkanlığına sizin durumunuz üzerinden bu sorun hakkında görüş sorsun.
Bir yandan da şunu yapabilirsiniz: Dilekçe ile başvurdunuz yasal süresi içinde size cevap gelmedi ise Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz. Kimsenin size net bir bilgi vermediğini, mağdur olduğunuzu, konunun incelenmesini talep edebilirsiniz. Kamu Denetçiliği Kurumunun sitesine bakınız, oradan site üzerinden başvuru yapabilirsiniz. 
12 aylık süreniz bittiğinde okul yaşına dek yarım gün çalışma hakkına yönelik henüz yönetmelik çıkmadı. Bunu da bilmekte fayda var. iyi günler dileriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri