ÇOCUKLARIN ÖZEL EĞİTİM HAKKI KORUNAMIYOR

Aylardır bize gelen şikayetlerden anlaşılıyor ki çocukların özel gereksinim raporu almalarına yaşanan mağduriyet devam ediyor.
Bu mağduriyetin sebebi; 20 Şubatta çocuklar için özel gereksinim raporunun yürürlüğe girmesi.
Bilindiği gibi artık çocuklar için engelli sağlık kurul raporları "özel gereksinimli birey raporu" olarak düzenlenecek. Kısa adı ÇÖZGER olan Yönetmelik ile artık raporda, engelli kelimesi geçmeyecek, çocuklar için herhangi bir engel oranı da yazmayacak. Çocukların özel gereksinimleri belirlenecek ve raporda yazmamasına rağmen bu özel gereksinimlerin sayısal olarak bir engel oranının var olduğu bilinecek. Böylece çocukların hakları kullanımı sağlanacak.
Bu gereksinimlerden biri de, özel eğitim gereksinimi. Bu Yönetmelikle, teşhisi konulamamış dahi olsa, çocuk erken dönemde, beklemeden özel eğitime başlayabilecek. İşte bu, çocuklarımızın en erken dönemde gereksinimlerinin karşılanmasını sağlaması bakımından son derece önemli.

Ancak Yönetmelik yayınlandığında, hastanelerin sağlık kurul rapor verme sistemi, bu raporları vermeye hazır değildi ve hala sorun çözüm bulmuş değil.

Sağlık Bakanlığı, "yeni raporları verin" derken, Milli Eğitim Bakanlığı da haklı olarak; "yeni rapor sistemine göre işlem yapın" diyor.
Oysa hastaneler bu raporu veremiyor ve olan çocuklara oluyor.

Yeni Yönetmeliğe göre düzenlenmiş raporlardaki sistem eksikliğinden kaynaklı hatalar karşısında Rehberlik Araştırma Merkezleri, aileleri raporlarını düzeltmeye tekrar hastaneye gönderiyor. Hastane ise çıkmış rapor üzerinde düzeltme yapamadığından, aile çaresiz kalıyor. Rapor alımı üzerinden 1 ay geçmemiş olanlar raporuna itiraz ederek, farklı bir hastaneye oradan da hakem hastaneye gidiyor. 1 aylık süreyi geçirenler ise Yönetmeliğe göre, yeni rapor için en az 6 ay beklemek zorunda. Yeniden sağlık kurul raporu almak için randevu, aylar sonrasına veriliyor.

Oysa hastane sistemlerini hazır hale getirmek için bir geçiş dönemi ya da farklı bir özel önlem alınması gerekirdi.

Tüm bu sorunlara rağmen Rehberlik Araştırma Merkezleri, çocukları mağdur etmemek için ellerinden geleni yapıyor. Çocukların eksik ve hatalı raporlarına rağmen bunu yapıyorlar... Yeter ki aileler, mağdur olduklarını yetkili makamlara bildirsin.

İşte bana gelen bir annenin mesajı: "Psikiyatrinin yeni sisteme göre tanı kodunu yanlış yazması üzerine çocuğum eğitime gidemiyor. "Gecikmiş dönem" yazmadığı için doktor, RAM raporumuzu kabul etmiyor. Oğlum 3 yaş, 2 aylık. Bilişsel geriliği var ve yeni raporda otizim yazacak. Dilekçe yazdim, baska bir hastaneden yeni rapor çıkacak. 2 aydir sağlık kurulu hatası yüzünden egitimden gerideyiz. Ayrica RAM da bu yüzden özel eğitim vermiyor. "Özel gereksinimi vardır" ibaresine rağmen çocuğum özel eğitime başlayamadı. Bu durumla ilgili ne yapabilirim?
O kadar üzgünüm ki yeni rapor düzeltmesi haziranda çıkacakmış. Tam 3 ay eğitimden geri kaldik. Zaten hayatımız zor, iyice zorlaştırıyorlar".

Bu mesaj, onlarca mağdur çocuk içinde sadece bir tanesi. Sayının azlığı ya da çokluğu sizler için ne ifade eder bilmiyorum. Ancak tek bir çocuk dahi, sistemin hatalarına kurban edilemez.

Sesini duyuramayan aileler, ne yapacağını bilemiyor.
Gelin hep birlikte ses çıkaralım. Çocuğun üstün yararının gözetilmesi ilkesinden hareketle çözüm için, bu çocukların sesi olalım. CİMER e yazalım, Milli Eğitim Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına yazalım.

Sevgili aileler, lütfen sesinizi duyurun.
Sorunun kaynağı siz değilsiniz ancak cezasını çocuklarınız çekiyor.
Sorunun hastanelerin, geçen iki buçuk aylık süreye rağmen Yönetmeliğe uygun rapor verememesidir. Binbir emekle hazırlanan ÇÖZGER Yönetmeliği, usulüne uygun verilmeli ki Yönetmelik amacına ulaşsın.

Engelliler Haftası başlarken... Kutlamayı falan bırakın, sorunlarınıza çözüm isteyin.
Özel eğitim beklemez, özel eğitim hiç bir gerekçeyle durdurulamaz.
Çocuğun eğitim hakkı, evrensel bir haktır ve Anayasa tarafından korunur. Kaldı ki Birleşmiş Milletler ENGELLİ Hakları Sözleşmesinin 24. Maddesi de bu konuda açık ve nettir.

Not: mesajını paylaştığım çocuk en kısa zamanda özel eğitime başlayacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri