Bir Bakışta Eğitim; OECD Göstergeleri Ne Söylüyor?

Bir Bakışta Eğitim, OECD Göstergeleri tüm dünyada eğitimin gidişatı ile ilgili bilgi almak için yetkili kaynaktır. 35 OECD ülkesi ve bazı ortak ülkelerdeki eğitim sistemlerinin yapısı, fonlaması ve performansı hakkında veri sağlar.[1]

Bir Bakışta Eğitim (2017) göstergelerinde şu tespitler önplana çıkmıştır;

-Türkiyede’ki yükseköğretim öğrencilerinin büyük bir kısmı ortalamanın altında istihdam olanağına sahip olmasına rağmen işletme ve hukuk okumaktadır.

-Bir insanın erken çocukluk yaşları gelecekteki beceri gelişimi ve öğrenmeleri için temel oluştursa da Türkiye’de çok az sayıda genç erken çocukluk eğitimi okumaktadır.

-İlköğretimden yükseköğretime öğrenci başına düşen kamu giderleri 2010 ve 2014 yılları arasında büyük bir artış göstermiştir, ancak yine de OECD ülkeleri arasında halen en düşük sıralardadır. Kamu sektörü OECD ortalamasının üstünde olacak şekilde yükseköğretime fon ayırırken eğitimin zorunlu olduğu ilkokul, ortaokul ve lise için daha az ödenek ayrılmaktadır.

-Türkiye kamu ve özel kurumlardaki öğrenme ortamları arasında en büyük farka sahip ülkelerden biridir: adil olmayan öğrenme çıktılarıyla sonuçlanabilecek bir şekilde sınıf mevcutları ve öğretmen-öğrenci oranları kamu okullarında özel okulların iki katı kadardır.

-Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranlarındaki düşüşe rağmen eğitim seviyesine göre istihdam oranları son zamanlarda yükselmektedir. Ancak, diğer OECD ülkelerine göre Türkiye’de yükseköğretim mezunu olmak bir gelir elde etmek için hala büyük bir avantaj sağlar.

Bu tespitlerden; erken çocukluk eğitimi, ilkokul, ortaokul için ödenek ayrılmaması, liseler için çok az ödenek ayrılması, kamu ve özel kurumlardaki öğrenme ortamları arasındaki büyük fark gibi tespitler, bizim de yazılarımızda defaatle üzerinde durduğumuz ve irdelediğimiz konulardan bazılarıdır.

Bu tespitlerin yanında, yükseköğretim öğrencilerinin istihdamı konusundaki tespitler de önemlidir.

Bu anlamda Bir Bakışta Eğitim; OECD Göstergeleri ile ilgili raporun bütün eğitimciler ve politika yapıcılar tarafından dikkatle irdelenmesi gereklidir.

 

[1] http://www.oecd-ilibrary.org/sites/85d37af0-tr/index.html?itemId=/content/summary/85d37af0-tr&mimeType=text/html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yazar Yazıları Haberleri