Örgüt iklimini; örgütlerin, bireysel ve çevresel özellikleriyle örgütlerdeki insan davranış ve ilişkilerinin oluşturduğu ortam olarak ifade etmiştik ve açık, canlı, sıcak, soğuk, uysal, gayrı resmi, düşmanca, katı ve kapalı gibi sıfatlarla ifade edildiğini de belirtmiştik.
Andrew Halpin ve Don Croft, okul iklimi konusunda açıktan kapalıya doğru sıralanan kavramsal bir devamlılığın var olduğunu, öne sürmektedir. Halpin’in ifadesine göre, “Birkeç okul ziyaret eden herkes bu okulların hissiyat bakımından birbirinden nasıl farklı olduklarını hemen fark eder. Bir okuldan diğerine geçildiğinde, her birisinin bir kişiliğe sahip olduğunu, kişiliğin, bireye özgü olduğu gibi, örgüt iklimi de okula özgüdür.”
Halpin ve Croft’un oluşturduğu ölçeğe göre açık iklimli okullarda çözülüm, engelleme, uzaklık, üretim vurgusu düşük; neşe, mahremiyet, güven, nezaket yüksektir. Kapalı iklimli okullar ise yüksek çözülümlü, büyük oranda engellemelere sahip, neşesiz, mahremiyeti yüksek, mesafeli, üretime vurgu yapan, güvenin az bulunduğu ve nezaketin düşük olduğu kurumlar olarak tanımlanır.
Bu özelliklere dayanarak;
Açık iklim; amaçları doğrultusunda hareket eden ve üyelerinin toplumsal ihtiyaçlarını tatmin eden enerjik, canlı örgüt olarak tanımlanabilir.
Kapalı iklim; büyük oranda ilgisizlik, örgütsel gerileme, neşe düşüklüğü, toplumsal ihtiyaçların ve iş doyumunun karşılanmadığı örgütler olarak tanımlanabilir.
Eğitim sistemimiz içinde yer alan devlet ve özel okullara bakıldığında bu ölçeklendirmeyi kendi okuluna uygulayan ve okulunu, okul iklimi anlamında sınıflandıran okul sahiplerine ve yöneticilere rastlamak olası değildir. Kimi özel okullarda yürütülen çalışmaların da sistemli ve organize olduğunu düşünmüyoruz.
Bu anlamda açık iklim özelliklerine sahip okulların yaratılması ve çoğaltılması için öncelikle eğitim yöneticilerinin, ‘Eğitim yönetimi’ formasyonunu almış, liderlik özelliklerine sahip ve okulunu, diğer okullarla yarıştırmak yerine, kendini aşmayı hedefleyen yöneticiler olması ve okulların, sorunların ilk elden çözüme kavuşturulduğu, yapılacak işlerin engellenmediği, okul paydaşlarının birbirine yakın, sadece akademik başarıyı hedeflemeyen, çalışanların neşeli, mahremiyet, güven ve nezaket duygularının güçlü olduğu okullar olması gereklidir.
Kaynaklar
Eğitim Yönetimi. Fred C. Lunenburg. Allan C. Ornstein Nobel Yaynevi-2013