2020 LGS yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması 20-29 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Son gün saat 17:00'a kadar LGS tercih işlemleri, bakanlığın http://www.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılabilecek.
Okul tercihleri yapılmadan önce okul rehber öğretmenine, sınıf öğretmeni veya tercih komisyonuna mutlaka danışılmalıdır. İlk günden tercihlerin yapılması sonradan telafisi olmayan durumlara sebep olabilir. Tercih işlemlerini son güne bırakmanın da hiçbir faydası olmayacaktır. Tercihlerden emin olunduğu anda sisteme girişi yapılmalıdır. Sisteme giriş yapılamıyorsa veli imzalı yazılı bir belgeyle ilgili okul giriş yapabilecektir.
Yüzdelik dilim baz alınarak yazılan okullar mümkünse gidilip görülmeli. Okul idaresi ile görüşülmelidir.
Pandemi sürecinden dolayı gidilemiyorsa okulun internet sitesi incelenebilir. Okul aranıp bilgi istenebilir. Okulun başarıları ve imkanları hakkında sosyal medyadan malumat alınabilir.
Çocuklarımızın hangi okul türünü istediği onların geleceğini belirleyeceğinden dolayı okul seçimleri rastgele yapılmamalıdır.
Sayısal, sözel, mesleki bilginin yoğun olduğu okullar bilinmelidir.
Fen Liseleri, sayısal ağırlıklı liselerdir.
Anadolu Liseleri, hem sayısal hem sözel ağırlıklı liselerdir.
Sosyal Bilimler Liseleri, sözel ağırlıklı liselerdir.
İmam Hatip Liseleri, Sözel ve sayısal ağırlıkla birlikte alan derslerinin de olduğu liselerdir.
Proje imam hatip liselerinin sözel ve sayısal alanlarda da başarıları tartışılmazdır.
Meslek Liseleri, mesleki bilgi ağırlıklı liselerdir.
Bu liselere yerleştirmeler merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Ancak tercihler yapılırken yüzdelik dilim baz alınmalıdır. Yüzdelik dilimin küçük olması başarı oranının yüksek olması anlamı taşımaktadır. Avantaj yüzdelik dilimi düşük olan adayındır.
Geçen seneye göre puanı düşük olan bir öğrencinin yüzdelik dilimi daha avantajlı durumda olabilir. Yani yakın puanlarla 2019 da yüzde 3'lük dilime giren bir öğrenci 2020'de yüzde 2'lik dilime girmiş olabilir. Soruların zorluğu ve sınava giren öğrenci sayısının bu konuda etkili olduğu söylenebilir. Yani geçen senenin yerleştirme puanlarına bakıp aldanmayın. Sonuç olarak tercihler yüzdelik dilimlere göre yapılmalıdır.
Tercihler yapılırken öğrencinin en çok okumak istediği okulun yüzdelik dilimi ile arasında bir kaç puanlık fark olabilir.
Büyük şehirlerde yüzdelik aralık dar alınmalı. Örneğin öğrencinin yüzdelik dilimi yüzde 5 ise yüzde 1'lik okulları yazması yapılan tercihi anlamsızlaştırır. Yüzde 3 ile başlanılması ve geriye doğru yüzde 8 veya 9 ile sonlandırması önerilir. İstenildiğinde yüzde 1'lik okullar da yazılabilir fakat ölü tercih denilen durum tezahür edebilir.
Küçük şehirlerde ise yüzdelik dilim aralığı biraz daha geniş tutulması tavsiye edilmektedir.. Ancak çok fazla tercih edilen okulların eğer kontenjanları artmadıysa çok fazla bir değişiklik olmayacaktır. Hatta yüzdelik dilimlerinde hiç bir farklılık oluşmayabilir.
Puanı ve yüzdesi olmayan okullar yeni açılan okullardır. Bu okullar için şans dilemekten başka bir şey söylemek mümkün değil. Ancak eğer okul idaresi ve öğretmenler hakkında daha önceden bilgi sahibi olunabiliyorsa, okulu yönetecekler ve ders verecekler vizyon sahibi ve bu konuda tanınmışlarsa gönül rahatlığıyla okul tercih edilebilir.
Tercihlerin zamanında ve doğru yapılmasından öğrenci velisi sorumlu olacaktır.
Merkezi sınavla öğrenci alan 10 okul, pansiyonlu okullardan 5 tane ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan 5 adet olmak üzere toplamda en fazla 20 tercih hakkı verilmiştir. Tüm öğrenciler istisnasız olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadırlar. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapılmadığında diğer okul türleri tercih ekranında açılmayacaktır.
Merkezi sınava girmeyen öğrenciler, sadece yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okulları tercih edebileceklerdir.
Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır.(MEB yerleştirme klavuzundan Alıntı)
Bu durumda tercih işlemine yerel yerleştirme ile öğrenci alımı yapan okullar seçilerek başlanacaktır. İlk üç sırayı kayıt alanından seçmek üzere toplam 5 tercih hakkı verilmiştir.
Yerel yerleştirme tercih ekranında yeşil, mavi ve kırmızı renklerin anlamları şu şekildedir.
Yeşil renk, ikamet adresi bölgesinde kalan okulları,
Mavi renk, ikamet adresine komşu olan bölgedeki okulları,
Kırmızı renk ise ikamet adresi ve komşu bölgedeki okullar haricindeki okulları ifade etmektedir.
Pandemi döneminde mümkünse okullar randevu sistemi ile çalışmalıdır. Okula giriş ve çıkışlar farklı kapılardan yapılmalıdır.
Randevu usulü mümkün değilse gelen öğrenci ve velilerin süreç hakkında bilgilendirilmeleri için sınıflarda slayt ve videolar izletilebilir. Toplu bir şekilde sosyal mesafeye dikkat edilerek yapılabileceği gibi ayrı sınıflarda bekletilerek tek tek de alınabilir.
Yerleştirme işlemleri ise 10 Ağustos'ta açıklanacak.
Yerleştirme ve nakil işlemlerini ise sonraki yazımda açıklayacağım.
Faydalı olması dileklerimle.