AK Parti’nin Bakanlar Kurulu dağılıyor. Gazeteci Deniz Zeyrek de “Profesyoneller sistemi çöküyor mu?” başlığıyla Erdoğan’ın getirdiği bu yeni sistemin nasıl dağıldığını analiz etti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin AK Parti kanadından en çok övünülen yanlarından biri Bakanlar Kurulu’nun Cumhrubaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği isimlerle çalışması olduğu gösteriliyordu. Buna göre Erdoğan kendi belirlediği “profesyonel” bakanlarla çalışacaktı. Fakat bu sistem tutmadı. Erdoğan kendi belirlediği isimleri teker teker gönderiyor. Bu durumu Sözcü’den Deniz Zeyrek bugünkü köşesinde yorumladı.
Sistemin ilk bakanlarını tek tek sıralayan ve daha önceki görevlerini belirten Zeyrek son 3 yılda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ve son olarak da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevlerinden alındığını ortaya koydu.
Zeyrek Erdoğan’ın bu yeni sisteminin tutmadığını yazısında şöyle anlattı:
Ünlü finansçı/işadamı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ülke hazinesi tam takır olduktan, Merkez Bankası'nda ihtiyat akçesi dahi tükendikten sonra “at izi it izine karıştı” deyip affını isteyip çekti gitti. Yerine siyasetçi Nurettin Nebati getirildi.
Bakanlığına kendi fabrikasından dezenfektan satan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan gitti, yerine bir siyasetçi olan Mehmet Muş getirildi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıktaki tarikatçı yapılanmaların baskısına dayanamadı ve havlu attı. Yerine AK Parti'nin arka bahçesi olan tarikatların şiddetle tavsiye ettiği bir isim atandı.
Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk gitti, bakanlığı ikiye bölündü ve yerine siyasetçiler Vedat Bilgin ve Derya Yanık getirildi.
Bakanlığı bir siyasetçiden çok profesyonel gibi yönetmeye çalışan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül gitti, yerine AK Parti'de çok kıdemli bir siyasetçi olan Bekir Bozdağ geldi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli gitti yerine yine bir siyasetçi olan Vahit Kirişçi getirildi.
2018'de kurulan Cumhurbaşkanlığı kabinesindeki 16 bakandan altısı ilk üç yılda değişti. Zaman Zaman başka bakanların isimleri de “gidecek bakanlar” listelerinde çıkıyor.
Farkındaysanız gidenlerin hepsi profesyonel, gelenlerin hepsi siyasetçi.
Demek ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin temel dayanağı olan “sektörden gelen profesyonellerden oluşan kabine” teorisi çöktü. Başlangıçta siyaseti dışlayan sistem, yeniden siyasetçilere ihtiyaç duymaya başladı. Bakın göreceksiniz: Bu trend devam edecek yeni sistem, en güvendiği unsurlarını yolda döke döke bitiş çizgisine ilerlemeye devam edecek.
milligazete