Makine mühendisleri her yıl on binlerce mezun vermekte ancak atamaya ayrılan kadro sayısı 80-100 adet arasında kalmaktadır. Makine Mühendisleri birçok sene Kpss’de şampiyon bölüm olarak bile adlandırılmışlardır. Bu başarıyı zaten 2016 sınavında 89 puan almış şehir ve kurum ayırt etmeden yazmış mezunlar açıkta kalıp atanamayarak kanıtlamıştır.
Düşünün ki bir sınavda başarı oranınız %90 ama atanamıyorsunuz. Yerli ve millileşme konusunda daha büyük adımlar atmak için, teknoloji ithal değil ihraç etmek için Makine Mühendislerinin kamudaki payının artırılmasını ve 2018-2020 yılları arasında 3000 kadro açılması gerekmektedir.
Makine Mühendisleri KPSS’de başarılı olmakta ancak atamaya esas kadro yok! Makine Mühendisleri KPSS'de en başarılı branş olması yönüyle dikkat çekmekte ve diğer adaylardan ayrılmaktadırlar. Öyle ki 1 milyon 118 bin kişinin girdiği bir sınavda ilk 10 bin içerisinde 1000'den fazla kişi Makine Mühendisi bulunmaktadır.
Makine Mühendisleri mezun sayısı ve KPSS'ye girenler olarak artmasına rağmen, atama kadro sayıları azalmaktadır. Bunun nedenleri arasında geçmişte merkezi olarak alım yapan Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri gibi kurumların mülakatla alıma, BELEDİYELER'in ise çoğu kez ilan bile vermeden alım yapma şekline geçmeleri neden olmaktadır. Diğer önemli sorun ise A grubu mülakatlı alımlarda 1 yıldan fazla emek verilerek alınan KPSS puanının hiç dikkate alınmadan subjektif yaklaşımlarla personel alımının gerçekleştirilmesidir.
SONUÇ
1- Merkezi Alımdan Çıkan Kurumların Tekrar Merkezi Alıma Dönmesi
2- Hak Edilen Kadroların Adil Şekilde Dağıtılması
3- İhtiyaç Olan Kadroların Maliye Bakanlığı Tarafından Atamaya Onay Verilmesi
4- Mülakatla Alım Yapılan A Grubu Kadrolarda KPSS Puanının da Dikkate Alınması
Kamubiz.com ÖZEL