Türkiye İş Kurumu aracılığı ile 7 farklı ilde bulunan sağlık kurumlarına en az lise mezunu olmak üzere önlisans mezunlarının da başvuru yapabileceği acil sağlık tıp teknisyeni (ATT) alımı yapılıyor. Ön başvurular İŞKUR şubelerinden veya online yapılacak olup, adayların başvuru yapmaları için öncelikli olarak İŞKUR’a kayıtlı olmaları gerekmektedir. İşte detaylar…
ACİL TIP TEKNİSYENİ (ATT) ALIMI
Aşağıda acil tıp teknisyeni alanında sağlık personeli alımı yapan kurumların listesi verilmiştir. Ön başvurularınızı İŞKUR’un sayfalarından yaptıktan sonra ilgili işverenle iletişime geçebilir ve iş görüşmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İŞKUR ATT Alımına Online Başvuru Yapmak için TIKLAYINIZ
ATT NEDİR?
Acil tıp teknisyeni (ATT) tanımı, sağlık sektöründe özellikle ambulanslarda çalışan kişileri işaret etmektedir. Dolayısıyla halk arasında ve sağlık sektöründe kısaca ATT olarak tabir edilen acil tıp teknisyenleri, Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan sağlık sektöründe görev yapan kişilerdir.
Acil tıp teknisyenleri, hastalara ilk müdahalelerde bulunan ve hastaların hastaneye ulaşana kadar sağlık durumlarını göz önünde bulunduran, hastaların mevcut durumlarıyla yakından ilgilenen sağlık sektörü personelidir. İngilizce dilinden uyarlama bir kelime olan “Paramedik” olarak da nitelendirilen acil tıp teknisyenleri, özellikle trafik kazası başta olmak üzere yaralanmalı tüm kazalarda ve yangın, elektrik çarpması gibi afetlerde yaralananlara ilk müdahale yapmak için ambulanslarda ve diğer ilk yardım araçlarında görev yaparlar. Öte yandan acil tıp teknisyenleri hasta sağlığını derinden etkileyen ve ivedilikle müdahale gerektiren, kalp krizi, felç ve solunum yetmezliği gibi sağlık sorunları yaşayanlara da ilk müdahalelerde bulunan sağlık personelidir.
ÖNLİSANS MEZUNU ATT MAAŞLARI NE KADAR?
2019 Acil Tıp Teknisyeni ATT maaşları enflasyona göre değişiklik göstermektedir. Kamu sahasında çalışmakta olan ATT’ler her ay ortalama olarak 7-8 gün çalışmaktadırlar. ATT olunabilmesi için 2 senelik ön lisans eğitiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. ¼ kadro/ dereceli ATT maaşları net olarak 2530 TL olarak tespit edilmiştir. Özel hastanelerde çalışan ATT’lerin maaşları her hastanede farklı olmakla birlikte genel olarak kamu ATT’leri özeldekilere göre daha dolgun maaşlar almaktadırlar. Türkiye’de iki tip hastane bulunmaktadır. Bu hastane çeşitleri özel hastaneler ve devlet hastaneleridir. Acil Tıp Teknisyenleri hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde ambulans ekibinde yer alabilmektedirler. Durum böyle olunca elbette özel ve devlet hastaneleri kapsamında çalışan personeller farklı maaşlar almaktadırlar. Özel hastane kapsamında çalışmakta olan personeller birbirinden farklı maaşlar almaktadırlar. Öneğin A hastanesinde 4000 TL maaş alınırken B hastanesinde 3000 TL maaş alınabilmektedir. Maaş miktarları tamamen hastane yönetiminin elinde olan bir husustur. Ancak ortalama olarak bir rakam verilmesi gerekirse 3.000 TL ile 4.000 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Kamu alanında çalışmakta olan vatandaşlar için çocuk yardımı vs gibi imkanlarda bulunmaktadır. Acil Tıp Teknisyenlerinin maaşlarını etkileyen bir diğer etmen ise eğitim seviyeleridir. ATT olunabilmesi için en az 2 senelik önlisans eğitiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu mesleğin icra edilmesinde avantaj sağlayacak olan bölüm ise 4 senelik lisans eğitimidir.
LİSE MEZUNU ATT MAAŞLARI
Lise mezunları 12. Derecenin 2. Kademesi kapsamında mesleğe başlamaktadırlar. Lise mezunu olan ATT’ler mesleği icra etmeye ilk başladıkları zamanlar ortalama olarak 3350 TL maaş almaktadırlar. Bu maaşa döner sermaye ve çocuk yardımı gibi ek gelirler eklenebilmektedir. Bu ek gelirler eklendiğinde maaşlarda ciddi bir yükselme görülmektedir. Döner sermaye tutarları 750 TL seviyelerine kadar çıkabilmektedir. Basit bir hesapla ATT maaşlarının 4100 TL seviyesine kadar yükselebildiğini söyleyebiliriz. Eş ve çocuk yardımları eklendiğinde daha da yükselen Lise Mezunu ATT maaşları kapsamında eş ve çocuk yardımları miktarları aşağıdaki kısımda sıralanmıştır. Çalışmayan eş için eş yardımı ise 251,68 TL’den 278,58 TL seviyesine çıkmıştır. 6 yaşından küçük olan çocuklar için çocuk yardımı 58,98 TL’den 65,28 TL seviyesine çıkmıştır. 6 yaşından büyük çocuklar için çocuk yardımı 29,49 TL’den 32,64 TL seviyesine çıkmıştır.