KPSS’de en başarılı branşların başında gelen İnşaat Mühendisleri 2021 yılı bütçe maratonunda TBMM gündemine sıkça geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, TCDD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta tüm kamu kurumlarında istihdam edilen inşaat mühendisleri içerisinde bulundukları durumu ve taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyurmaya çalışıyor.
2019 yılına dek 12 bin mezun veren inşaat mühendisliğinin üniversite kontenjanları artık dolmuyor. Mezun olan on binlercesi ne kamuya atanamıyor ne de özel sektörde asgari ücrete iş bulamıyor. İMO’da kaydı olan inşaat mühendisi sayısı 125 bini aşmış durumda. Binlercesinin de odalara kaydı olmadığı düşünüldüğünde 150 bini aşkın inşaat mühendisinin varlığı söz konusudur. İnşaat mühendislerinin atama sayıları çok az. 2018 ve 2020 yılları arasında 2 yılda yaklaşık 24 bin mezun verildi. Ancak buna karşılık kamuda KPSS puanı ile atanan inşaat mühendisi sayısı ise sadece ve sadece 131 oldu. Mezun olanların binde 5’i ancak atanabiliyor. Kalanları özel sektörde iş bulamıyor.
İnşaat Mühendisleri Platformu 2020 adına konuşan Servan DUMAN sorun ve taleplerle alakalı şunları iletti:
İnşaat Mühendisleri Platformu 2020 – Biz mesleğimizdeki problemlerin ve işsizliğin büyük boyutlara gelmesi üzerine Eylül 2020’de arkadaşlarımızın öncü olduğu ve yeni kurulan bir platform olarak birkaç ay gibi kısa bir sürede 3 bine yakın üyeye sahip bir platformuz. Gün geçtikçe de büyüyor ve güçleniyoruz. Mesleğimizle ilgili başta kamu ve özel sektörde istihdam olmak üzere birçok probleme çözüm bulmak ve devletimizi yönetenlere durumu arz etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda görüşme ve çalışmalarımız devam ediyor. Sizler vesilesiyle de genç işsiz inşaat mühendisleri olarak Cumhurbaşkanımıza açık mektup olarak taleplerimizi iletmekten onur duyuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız,
Depreme dayanıklı yapı tasarımı, su arzını temin eden yapılar olan barajlar, medeniyetimizin her yere ulaşmasını sağlayan duble yollar gibi projelerin denetleyicisi ve projelendirici olan inşaat mühendisleri olarak bizler kamuda istihdam edilen meslektaş sayımızın artırılmasını talep etmekteyiz.
Maliye Bakanlığınca onaylanan ve şu an Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının onaylamasını bekleyen KGM alımının kırpılmadan aynı şekilde geçmesini talep etmekteyiz. 92 puanla atanamayan tek bölüm maalesef inşaat mühendisleri olmuştur. Başarılarımızın onure edilerek kamuya alım taleplerinin Strateji ve Bütçe Başkanlığınca olumlu karşılanmasını talep etmekteyiz.
Medeniyetimizin her yere ulaşmasını sağlayan ve dünyanın en gelişmiş yollarını inşa eden büyük projelerin bakanlığı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde bu projelerde yer alarak KGM bünyesinde,
Kentsel dönüşüm için milyonlarca yapının dönüştürülmesinde ve denetlenmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde,
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılının Su ve Sulama Yılı ve hamle yılı olarak ilan edildiği, bakanlık bünyesinde yer alan Devlet Su İşleri’nin Kuraklık Eylem Planı dahilinde 2023 yılına kadar 150 yeraltı barajı yapımı planladığı bilinmektedir. Dünyanın en büyük baraj projelerini gerçekleştiren DSİ 2017’den bugüne sözleşmeli inşaat mühendisi ilanına çıkmamıştır. Kuraklığa karşı bu çalışmalarda DSİ bünyesinde,
Onbinlerce işsiz inşaat mühendisleri olarak çalışmak istediğimizi siz cumhurbaşkanımızın dikkatine sunuyoruz.Saygı ve sevgilerimizleSağlıkla kalın Sayın Cumhurbaşkanım!
Kamubiz.com ÖZEL