Yeni Ek Ödeme Düzenlemesindeki Olumlu Yönler

Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Yayınlanması ile birlikte eleştirilerde gelmeye başladı. Ancak güzel olan uygulamalarıda öne çıkarmak önemli.

Yıllardır sağlık çalışanlarının kanayan bir yarası olan masa başı çalışan personel ile hastanın tedavi sürecinde yer alan personel arasında bir fark olmaması bu  yönetmelikle giderilmiş görünüyor.Tabi uygulamada, kat sayılar, çarpanlar, ortalamalar derken ne kadar bir fark oluşur bunu sanırım önümüzdeki aylarda göreceğiz. Ek.4'de yer alan artırımlı ödeme yapılacak hizmet sunum alanı tablosuna bakıldığında masa başı iş olarak tabir edilen eğitim hemşireliği, diyabet eğitim hemşiresi, enfeksiyon kontrol hemşireliği,süpervizörlük, kalite birim hemşireliği, hasta hakları, sağlık bakım hizmerleri birim sorumlusu, koordinatörlük, hemovijinilas sorumlu hemşireliği gibi alanlar artırımlı ek ödemeden muaf tutulmuş. Bu güzel ve taktir edilecek bir uygulama. Ancak sahada uygulama aşamasında yaşanan bir durumu şimdiden dile getirelim. Aslında  görev tanımlarına bakıldığında hastanının tedavi sürecinde yer alması gereken, sadece form dolduran, vizit atma şeklinde görev yapan yara bakım hemşireleri,nütrisyon hemşireleri  hangi kapsamda değerlendirilecek. 

Bir diğer önemli konu, hastanelerde, özellikle tıbbi sarf birimleri hemşire, ebe, sağlık memuru olan personelin nöbet tutmamak için tercih ettiği alanlardandı. Bu grupta yer alan sağlık personeli hangi kategoride değerlendirilecek.Eczane hizmetleri kapsamında mı yoksa masa başı iş olarak mı? Özellikle yeni yayımlanan yönetmelik ile her ay ortalamanın %30'una kadar fark alınabilecek olan tıbbi sarf birimleri yeni gözde alanlardan biri olacak bibi görünüyor.

Her zaman olarak nöbet tutan personel ile tutmayan personelin farkının olması gerektiğini savunmuştuk ve bu ek ödeme yönetmeliğinde bu sağlanmış görünüyor. Uygulamada nasıl olur görmemiz gerekecek. Su istimale ugramaması içinde bakanlığın gerekli adımları atması gerekiyor. Bir kişi ile yapılacak iş iki kişi ile yapılmasının önüne geçilmeli. Yoğın bakımlarda, acil klinikler   olduğu gibi kliniklerde de hasta sayısı ve bölümün özelliğine göre nöbet tutacak personel sayıının belirlenmesi önem arz etmekte. Standrta belirlenenden daha fazla personelin nöbet tutmasının önüne geçilmelidir. Aksi durum güzel bir amaçla başlayan uygulamanın kamu zararına dönmesine neden olabilir. Bilindiği üzere servis sorumlu hemşiresi olarak görevlendirilen personel mevzuata  göre nöbet tutamaz. Ancak, buna rağmen aynı hastanede kimi sorumlu hemşire kendi isteği ile nöbet tutarken, kimi sorumlu hemşire tutmamaktadır.Mevzuata aykırı şekilde nöbet tutan sorumlu hemşireler artırımlı ek ödeme yapılacak mı? Bu durum su istimalleri artırı mı? Kamu zararı oluşturu mu?

Yönetmelkte yer alan diğer bir güzel farkındalıkda servis  sorumlu hemşirelerine artırımlı ek ödeme yapılması. Ancak, bu da tam bir karmaşa. Yönetmeliğe aykırı bir şekilde sorumlu hemşire görevlendirmeleri var. Yüksek lisans mezunu uzman hemşire varken, alanında lisans mezunu varken, alan dışı lisans mezunu yada önlians, lise mezunları sorumlu hemşire olarak görevlendirilmekte. Bu durumda yine kendi içinde huzursuzlıkları arırması muhtemeldir. Hastanelerde son zamanlarda en fazla şikayet olan bir konuda elini sallasan müdür, müdür yardımcısı, birim sorumlusu, sorumlu hemşire, sorumlu hemşire yardımcısına çarpması idi ve bu durum sahada diğer personelin üstüne yük binmesine neden olmaktadır. Aslında bu yönetmelik ile bir hastanede olması gereken sorumlu hemşire sayıs konusunda bilgi verilmiş oldu. 6 kişinin çalıştığı endoskop ünitesnin bile sorumlu hemşiresi var. Tek bir hasta ile ilgili işlem yapsa ben  hem sorumlu hemşirelik yapıyorum, hemde iş yapıyorum. Benim gibi çalışan sorumlu hemşire var mı şeklinde diğer personele mobbing uygulamaktaydı. Bakanlık bu  tablo ile aslında olması gereken sorumlu hemşire ayına da atıfta bulunmuş. Yatak sayısının% 5 'ini geçemez diyor. Yani 500 yaaklı bir hastanede olabilecek sorumlu hemşire sayıs 25. Ancak, 500 yataklı bir hastanede sorumlu hemşire sayısı 45-60 arasında değişmektedir.  Ayaktan teadvi birimleri olarak değerlendirlen her üniteye bir sorumlu görevlendirilmiş durumda.  Bu yönetmelik bize sorumlu yardımcısı kavramının olmadığınıda göstermiştir. Bakalım neler olacak.

Sağlık Bakanlığı bu düzenlemede olumlu olan düzenlemerlerin su istimal edilmesinin önüne geçmelidir.
Örnek verlim uzman hemşire varken,alanında  lisans mezunu çalışan varken önlisans mezunu kişi k3. basamak yoğun bakım ünitesine sorumlu hemşire olarak atanır, tıbbbi sarf biriminde çalışan 10 hemşire varken, birde bu kişiye taşınır kayıt yetkiliği verilir, üstüne kendi istediği zamnalarda nöbet tutar, sorumlu hemşire olması sebebi ile muayene ve ihale komisyonlarına da yazılır ise ne kadar ek ödeme alır. Kaç mevzuata uyulmamış olur. Ne kadar artırımlı ek ödeme alır. Bu emsallari ile arasında ne kadar uçuruma neden olur?


sağlıkpersoneli.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Personeli Haberleri