Ortaöğretim hemşirelik ve tüm sağlık teknikeri atamaları Bakan Kocay'a soruldu

Ortaöğretim hemşirelik, odyoloji, diyaliz ve diğer sağlık teknikerliği bölümü mezunlarının atamalarına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplanması istemiyle verilen yazılı soru önergesi TBBM'ye sunuldu. Odyometrist ataması gündeminizde midir?  Fizyoterapist, Fizyoterapi teknikeri, Odyolog, Odyometri teknikeri, diyetisyen, Dil ve konuşma terapisti, podolog, Sağlık fizikçisi, radyoterapi teknikeri, Anestezi teknisyeni/teknikeri, Tıbbi laboratuar teknisyeni, Tıbbi laboratuar ve patoloji teknikeri, Ti

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.1.6./01/2019 
Naci CİNİSLİ / Erzurum Milletvekili 
Sağlık Bakanlığı'na bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Ebe ve Hemşirelerin katılımları ile Odyoloji Bölümleri için sertifikalı eğitimlerin düzenlendiği ifade edilmektedir. Bu nedenle atama bekleyen Odyometri Teknikerleri istihdam edilememektedir. 
Bu bağlamda, 
1.
Odyometrist ataması gündeminizde midir? 
2. Eğer gündeminizde ise odyometristlere ayrılan kadro sayısı nedir? 
3. Odyoloji bölümünde çalıştırılmak üzere hemşire ve ebelere sertifikalı eğitim verildiği ifadeleri doğru mudur? 
4. Eğer doğru ise Odyometri Teknikerleri görev beklerken neden başka branşlardaki çalışanlar Odyoloji Bölümlerinde de hizmet veriyor?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 
Burhanettin BULUT /Adana Milletvekili 
Türkiye'de diplomalı işsiz oranı her geçen yıl artmaktadır. TÜİK'in 15 Ocak 2019 yılında açıkladığı verilere göre yükseköğretimde işsizlik oranı yüzde 12.8 olmuştur. Daha iyi bir gelecek umuduyla ailelerinin dişinden tırnağından artırarak, bin bir emek vererek okuttuğu gençler, kendi mesleklerini yapmaktan umudunu kesmiştir. Üniversite mezunu gençlerimiz daha vasıfsız işlerde daha düşük maaşlarla çalışabilmek için bile adeta yarış halindedir. 
Sağlık alanında eğitim gören gençler de diğer akranlarıyla aynı kaderi paylaşmaktadır. Sağlık teknikerleri; sağlıkla ilgili konulara hakim olan, uzmanlaştığı alanda çalıştığı hekime yardımcı olan meslek çalışanları olarak tanımlanmaktadırlar. Sağlık teknikerleri, hastanelerde, sağlık ocaklarında, acil servislerde ve bakanlığın idari noktalarında çalışabilmektedirler. 
Sağlık teknikerleri aldıkları eğitim ile yönetmelikteki görev tanımlarının uyuşmaması, görev ve yetkilerinin açıkça belirtilmemiş olması sonucu mağduriyet yaşamaktadır. Her 5 gençten l'inin işsiz olduğu, genç işsizliğinin arttığı ülkemizde kamuda açılan kadroların yetersizliği, özel sektörde istihdamın sınırlı olması mağduriyeti büyütmektedir. 
Bu çerçevede, 
1)
Ülkemizde; yüksekokullardan Fizyoterapist, Fizyoterapi teknikeri, Odyolog, Odyometri teknikeri, diyetisyen, Dil ve konuşma terapisti, podolog, Sağlık fizikçisi, radyoterapi teknikeri, Anestezi teknisyeni/teknikeri, Tıbbi laboratuar teknisyeni, Tıbbi laboratuar ve patoloji teknikeri, Tibbi görüntüleme teknisyeni/teknikeri, Ağız ve diş sağlığı teknikeri, Diş protez teknikeri, Tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri, ameliyathane teknikeri, Adli tıp teknikeri, diyaliz teknikeri, Perfüzyonist, Eczane Teknikeri, ergoterapist, Ergoterapi teknikeri, Elektronörofizyoloji Teknikeri, Mamografi teknikeri, optisyen, Acil tıp teknikeri, Acil tıp teknisyeni, Sağlık bakım teknisyeni, Yaşlı bakım teknikeri, tibbi sekreter, Biyomedikal cihaz teknikeri olarak kaç kişi mezun olmuştur? 
2) Söz konusu mezunlardan kaçı kamuda/özelde mesleğini yapabilmektedir? 
3) Kamuda istihdam edilen sağlık teknikerlerinin sayısı ve mesleklerine göre dağılımı nedir? 
4) 2019'da hangi meslek grubundan kaç sağlık teknikerinin ataması planlanmaktadır? 
5) Bakanlığınızın iş tanımı belirsizliğinin giderilmesine yönelik herhangi bir çalışması var mıdır? 
6) Gençlerin işsizlik sorununu çözmek için bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 
Veli AĞBABA /Malatya Milletvekili 
Sağlık alanında yaşanan personel eksikliğini gidermek için son yıllarda sayıları giderek artan sağlık meslek liseleri ve kolejlerden mezun olan öğrencilerin iş bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadıkları görülmektedir. Özellikle ortaöğretim hemşirelik bölümü mezunlarından binlerce kişi başka bir iş yapamadıkları için sağlık alanında atama yapılmasını beklemekte, ancak bekledikleri atama bir türlü gerçekleşmemektedir. 
Geçmiş dönemlerde yapılan hemşire alımlarında lisans mezunu hemşireler ile ortaöğretim mezunu hemşireler arasında 3 kat kadar fark varken, bu fark yakın zamandaki atamalarda 17'ye çıkmıştır. Son alımlarda sadece 300 ortaöğretim mezunu hemşire alımı yapılmıştır. Bu atama sistemiyle, bu alım sayılarıyla ortaöğretim mezunu hemşirelerin atamalarının yüz yılı geçeceği ortaya çıkmaktadır. 
Bu çerçeveden hareketle; 
1-
4 yıl boyunca mesleki eğitim görüp Hemşire unvanını kazanmış, 100 binden fazla mezunu olan ortaöğretim hemşire mezunları için atama yapılması planlanmakta mıdır? 
2- 90 puan alan bir ortaöğretim hemşirelik bölümü mezununun atanamaması bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir? Atama yapılması için adayların kaç puan almaları gerekmektedir? 
3-Bakanlığınız tarafından istihdam sorunu yaşanmaması için hangi programlar uygulanmaktadır? 
4-Öngörüden uzak bir şekilde açılmasına izin verilen devlet-özel sektör sağlık meslek liselerinden mezun olan gençlerin işsizlik problemi artarken, bakanlığınız tarafından soruna kalıcı çözüm üretilmesi düşünülmekte midir? 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 22.01.2019 
Ďr. Aylin CESUR/ Isparta Milletvekili 
Türkiye'deki 37 üniversitenin 2 yıllık Diyaliz Bölümü'nden mezun olan yaklaşık 17 bin diyaliz teknikeri bugün işsizlik ve atama sorunları ile karşı karşıyadır. Diğer sağlık personelinin de diyaliz teknikeri olarak çalışması yüksekokul mezunlarını ciddi biçimde mağdur etmektedir. 
1995 yılından itibaren Diyaliz Bölümü'nden mezun olan tekniker sayısı 17 bin, sertifikalı hemşire sayısı 11 bindir. Bunların yaklaşık 6 bininin hemodiyaliz bölümlerinde çalıştığı ifade edilmektedir. Buna karşın kamuda görev yapan diyaliz teknikeri sayısı ise sadece 400'dür. 
2016 itibariyle Hemodiyaliz tedavisi gören hasta sayısı 56.687, makine sayısı 16.675'dir. Bu cihazların; 5.426'sı Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, 1.208'i üniversite hastanelerinde, 10.043'ü de özel diyaliz merkezlerinde bulunmaktadır. Türkiye'de diyaliz merkezi sayısı 850'dir. Sağlık Bakanlığı, geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan personel sıkıntısı nedeniyle hemşire unvanı olan kişilere "Diyaliz Sertifikası" alarak çalışma imkanı vermiştir. İşin asıl sahibi olan diyaliz teknikerleri kamu hastanelerinde görev almak istemektedir. Bu verilere göre; 
1-Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2019 yılı içinde diyaliz teknikeri istihdam etmeyi planlıyor musunuz? 
2-Kadro açmayı düşünüyorsanız kamuya kaç diyaliz teknikeri alacaksınız? 
3-Yıllardır beklenen Diyaliz Yönetmeliği'ni bu yıl içinde çıkartma hedefiniz var mı?

Kamubiz ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Personeli Haberleri