TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın T.C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla.
Ayhan BARUT Adana Milletvekili
Ülkemizde her geçen yıl artan insan sayısı, açılan hastane ve hizmet binaları dikkate alındığında hastanelerimizde sağlık personeli ihtiyacının da artması beklenmektedir. Ancak hastanelerimizde görev yapan personel istihdamında uzunca bir süredir sorun ve sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun başlıca örneğini sağlık alanında eğitim almış ortaöğretim hemşirelik mezunu insanlarımızın atama sorunu oluşturmaktadır. Ülkemizde ortaöğretim hemşirelik bölümü mezunu atanamayan sayısı yaklaşık olarak 120 bin civarı olduğu ifade edilmektedir. Hemşirelik, güç çalışma koşullarında özveri, sabır ve hoşgörü içinde, insan hayatıyla doğrudan ilgili, mesleki bilgi ve birikim, hızlı, hünerli, el becerisi isteyen, temelinde ise insana sevgi ve saygı besleyen kimselerin yapabileceği en kutsal meslektir. Bu bağlamda:
1. Türkiye'de devlet ve özel sağlık meslek lisesi sayısı kaçtır? Bu okullarımızdan hangi branşlarda yılda kaç öğrenci mezun verilmektedir?
2. Ülkemizde açılan devlet ve özel sağlık meslek liseleri ihtiyacın üzerinde mi mezun vermektedir? Öyle ise, ihtiyacın üzerinde mezun verilmesine neden imkan sağlanmıştır? Bu bir planlama hatası değil mi?
3. Lisans mezunu hemşire ile ortaöğretim mezunu hemşire atamalarında oluşan adaletsizliği nasıl gidereceksiniz?
4. Bakanlık verilerine göre atama bekleyen ortaöğretim ve lisans mezunu hemşirelik mezunu kaç kişi bulunmaktadır?
5. 2019 yılı için ortaöğretim ve lisans hemşirelik mezunu insanlarımızdan kaçar kişi atama yapacaksınız? Bu konuda bir çalışmanız mevcut mu?
Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA