Hemşire ve yardımcı sağlık personeline ek ödeme önergesi

Hemşire ve yardımcı sağlık personelinin performans sistemine dayalı ek ödemelerine ilişkin, İstanbul Milletvekili ÜMİT BEYAZ, Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafında yazılı cevaplanması istemiyle 26 Şubat 2020'de TBMM'ye soru önergesi sundu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98. TBMM İç tüzüğünün 96. Maddesi gereğince Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 
Ümit BEYAZ/İstanbul Milletvekili 

Hemşirelik mesleği gelişim sürecinde olan bir meslek olduğu için birçok sorun çözüm bekliyor. Hemşirelik meslek kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkemizde bir çok üniversite tıbbi sekreter, fizyoterapist , perfüzyonist , obdisyenlik gibi bir çok alanda mezunlar vermektedir. Fakat bu branşlardan atama yapılmamakta ve iş yükü hemşirelerin ve Yardımcı Sağlık personelinin sırtına yüklenmektedir. 

Hemşirelik açısından en büyük tehlike, yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. Son 10 yılda sağlık hizmetleri 3 kat artmasına rağmen istihdam edilen personel yeterince azdır. Bu eksiklik fazla mesai ile giderilmeye çalışılmaktadır. Hemşire istihdamı konusunda bati ülkelerine kıyasla en son sırada yer almaktayız. Hemşireler ve Yardımcı Sağlık personeli istihdam yetersizliğinden dolayı her ay 10 - 12 gün 24 saatlik nöbetler tutmaktadır. Bu hemşirenin eşinin de sağlık çalışanı olduğu ve bu şekilde çalıştığı düşünülürse aile bireylerinin bir birini görmesi azalmış ve aile bütünlüğü sağlanamamış olmaktadır. Buda sağlık çalışanlarının boşanma oranını ciddi oranda artırmaktadır. 

Performansa dayalı ek ödeme uygulamaları ve bu ek ödemelerin çalışanlar arasında adaletli bir şekilde paylaşılmaması, tüm sağlık çalışanlarında olduğu gibi hemşireler ve Yardımcı Sağlık Personelinin is motivasyonunu bozan en temel faktördür. 

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Sağlık çalışanları arasında uygulanan Performans sisteminin Hemşirelere ve Yardımcı Sağlık personeline adil dağılımı ne zaman olacaktır? 

2- Dağıtılabilir döner sermaye havuzu genişletilerek yapılacak katsayı değişiklikleri ile çalışanların emeklerinin karşılığı olan ek ödemeyi adaletli şekilde almaları ne zaman sağlanacaktır? 

3- Hemşire ve Yardımcı sağlık personelinin performans sisteminden daha adil faydalanması konusunda herhangi bir çalışma mevcut mudur? 

4-Hemşirelikte branşlaşma uygulamalarına ağırlık verilecek midir? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sağlık Personeli Haberleri