Zabıta personeline Zabıta Hizmetler Sınıfı ve 3600 ek gösterge verilmesi hakkında kanun teklifi

Teklifte, Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışan memurların sınıfları arasına Zabıta Hizmetleri Sınıfı'nın eklenmesi, zabıta hizmetlerinde çalışanların bu sınıfa dâhil edilmesi ve bu sınıfa dahil olanların ek göstergelerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Belediyelerde zor şartlar altında görev yapan Zabıta personeline Zabıta Hizmetler Sınıfının oluşturulması ve 3600 ek gösterge verilmesi hakkındaki kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim. 17.10.2023 Ömer Fethi Gürer/ Niğde Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Zabıta belediyelerin kanunla düzenlenen yönetim ve denetimlerinde ilgili görev ve sorumluluğunu uygulamada yerine getiren personeldir. 2005 yılında yeniden düzenlenen 5393 sayılı Belediye Kanunu ile hizmetleri son şeklini almıştır.

Zabıta personelleri 7/24 esasına göre çalışmakta olup hizmetlerin kesintisiz sürmesi adına bayram tatili ve hafta sonunda da görevlendirilmektedirler. Belediye ve zabıta müdürlükleri tarafından düzenlenen çeşitli programlarda görev almalanndan kaynaklı olarak tatil günlerinde dahi fazla mesai yapmaktadırlar. Zabıtaların asli görevleri arasında denetim ve nezaret görevlerinin çoğunlukta olduğu görülse de bulunduğu bölgenin düzenini ve esenliğini sağlamakla ilgili görevleri de üstlenmektedirler. İmar, sağlık, trafik ve yardım görevleri gibi önemli işlevleri yerine getirirken kolluk birimleri ile koordineli çalışmaları da gerekmektedir. Görüldüğü gibi zabıtalar belediyelerin özveriyle çalışan emekçi personelleridir.

Geniş bir görev ve sorumluluk yelpazesi altında çalışan belediye zabıtaları, çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunları birkaç ana başlıkta sıralayacak olursak; görevleri esnasında karşılaştıkları sorunlar, özlük haklarıyla ilgili problemler, mevzuat kaynak kaynaklı ve mali sorunlardır. Genel îdari Hizmetler Sınıfında olan zabıtalar yaptıklan görevin zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkarımalı ve 657 sayılı DMK 36. Maddesi'ne Belediye Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir. Bu sayede zabıtalara mesleki statü sağlanmalıdır. Zabıtaların özlük haklan iyileştirilmelidir.

Zabıtaların kronikleşen bu sorunların yanında zabıta yardımcı personelinin sorunları da çözüme kavuşturulmalıdır. Bu sorunlu sürecin devam etmesinin yeni sorunların da beraberinde getireceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Yukanda bahse konu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması ve maruz kaldıkları haksızlıkların sonlandırılması sağlanmalıdır. Bu sebeple 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 13. Hizmet Sınıfı Olarak Belediye Zabıta Hizmetleri eklenerek güncellemeye gidilmesi gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Zor şartlar altında görevini sürdüren Zabıta Teşkilatı Mensuplarının sorunlarının çözümüne yönelik Zabıta Hizmetler Sınıfının oluşturulması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Zabıta personelinin çalışırken veya emeklilik sonrası maaşlarının hesaplanmasında kullanılacak ek gösterge cetveli belirtilmiştir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir. "XIII- ZABITA HİZMETLERİ SINIFI Zabıta daire başkanı, zabıta müdürü, zabıta şube müdürü, zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memurlarını kapsar."

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetveline aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorum Yap
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Memurlar Haberleri