MEB'de Ortak Yazılı Sınavların Kapsamı Genişletildi! 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Sınav Takvimi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha geniş kapsamlı bir şekilde uygulama kararı aldı.

Geçen yıl 6. ve 9. sınıflarda Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar, bu yıl 7. ve 10. sınıflarda da uygulanacak.

Yeni eğitim-öğretim döneminde sınavlar 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde yine aynı derslerden toplam 12 ortak yazılı sınav olarak yapılacak. Bu eğitim-öğretim yılında, ortak sınavlar daha kapsamlı şekilde ülke genelinde uygulanacak.

Geçen Yılın Uygulaması ve Geri Bildirimler Geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okul öncesinden 12. sınıfa kadar okullarda yeni ölçme değerlendirme esasları belirlenmişti. İlk defa 2023-2024 eğitim-öğretim yılında uygulanan ortak sınavlarda açık uçlu sorular kullanıldı ve bu sorular ülke genelinde 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda değerlendirildi. Yaklaşık 5 milyon açık uçlu soruya puan verildi ve olumlu sonuçlar elde edilmesi üzerine bu sınav türünün artırılması planlandı.

Öğrenci Gelişimi ve Geri Bildirim

Bu yeni sistem, öğrencilerin gelişim düzeylerinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağladı. Öğretmenler, hem sınıf ortamında hem de ülke genelinde öğrencilerin gelişimlerini takip edebildi. Geçen yıl yapılan uygulamalar sonrasında öğretmen, öğrenci ve yöneticilerden olumlu geri dönüşler alınmasının ardından ortak sınavların daha kapsamlı şekilde yapılması kararlaştırıldı.

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Uygulamalar

Bu dönemde de ölçme ve değerlendirme uygulamaları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak devam edecek. İlkokullarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini takip etmek amacıyla çeşitli değerlendirme araçları kullanılacak ve öğrenci gelişim dosyaları oluşturulacak. Ayrıca, Türkçe becerilerinin izlenmesi ve yazılı anlatım yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik özel ölçme araçları kullanılacak.

Ortak Sınavlar ve Uygulama Detayları

Her sınıfta aynı derslerden (seçmeli dersler dahil) sınavlar ortak yapılacak. Ortak yazılı sınavlar sırasında eğitim-öğretim devam edecek. Kaynaştırma öğrencileri için ise Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacak.

Dil derslerinin sınavları ise iki aşamalı olacak: Yazılı sınavda okuma ve yazma, uygulamalı sınavda ise dinleme ve konuşma becerileri değerlendirilecek.

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Ortak Sınav Takvimi

MEB, bu yıl için sınav tarihlerini de belirledi:

  • 1. dönem 1. sınavlar: 30 Ekim - 8 Kasım 2024
  • 1. dönem 2. sınavlar: 30 Aralık 2024 - 10 Ocak 2025
  • 2. dönem 1. sınavlar: 17 - 28 Mart 2025
  • 2. dönem 2. sınavlar: 26 Mayıs - 13 Haziran 2025

Ortak Sınav Uygulanan Sınıf ve Dersler Geçen yıl sadece 6. ve 9. sınıflarda yapılan Türkçe ve Matematik dersleri sınavları, bu yıl 7. ve 10. sınıflara da genişletildi.

Ortak sınavların yapılacağı gün ve dersler şunlardır:

  • 6. sınıf Türkçe: 30 Ekim 2024
    1. sınıf Matematik: 31 Ekim 2024
    1. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: 30 Ekim 2024
    1. sınıf Matematik: 31 Ekim 2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

MEB Haber Haberleri