Türkiye'de giderek azalan doğurganlık oranlarına çözüm getirmek amacıyla verilen bu teklifle, doğum izninin 24 haftaya çıkarılması, doğum yapan kadın memurların iki yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulması ve memurlara kreş ödeneği sağlanması hedefleniyor.
İZİN SÜRESİ 2 HAFTA UZATILIYOR
Ersoy, kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye'deki düşük doğurganlık oranlarının başlıca sebeplerinden birinin doğum sonrası izinlerin yetersizliği olduğunu belirtti. Mevcut durumda kadın çalışanlara doğum öncesi ve sonrası toplamda 16 hafta (8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası) izin veriliyor. Çoğul gebelik durumunda ise doğum öncesi izin süresi iki hafta daha uzatılıyor.
ANNE MEMURLARDAN GELİR VERGİSİ ALINMASIN
Teklif, doğum izninin 24 haftaya (6 ay) çıkarılmasını ve doğum yapan kadın memurlardan 24 ay boyunca gelir vergisi alınmamasını öngörüyor. Bu düzenlemeyle, doğum sonrası süreçlerin kolaylaştırılmasıyla hem kadınların iş gücüne katılımının artırılması hem de ülke kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, bebeklerin anne sütüyle daha uzun süre beslenmesi sayesinde hem sağlık açısından hem de ekonomik anlamda fayda sağlanacağı vurgulanıyor.
MEMURLARA KREŞ ÖDENEĞİ
Ersoy, her doğan çocuğun aile bütçesine ek mali yük getirdiğine dikkat çekerek, doğum yapan annelerden iki yıl boyunca gelir vergisi kesilmemesinin aile ekonomisine katkı sağlayacağını ve doğum oranlarının artmasına teşvik edeceğini belirtti. Kanun teklifi aynı zamanda, kreş ya da gündüz bakımevi hizmeti olmayan kurumlarda çalışan memurlara, her çocuk için aylık 2000 gösterge rakamı üzerinden hesaplanan kreş ödeneği verilmesini de içeriyor.